Még nagyobb szigorítások a jelzáloghiteleknél

Pénzcentrum2011. április 1. 08:32

Hogy elkerüljünk egy újabb jelzálogpiaci buborékot, az Európai Bizottság ma (az ír stressz-teszt bejelentésének napján) egy új irányelvet jelentett be, amely szigorítaná a hitelelbírálást, javítaná a hitelkérelmezők információ ellátottságát, és szigorítaná a hitelközvetítők felügyeletét. A javaslatot még a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.


Az Európai Bizottság ma bejelentette, megszigorítják a jelzáloghitelezési szabályokat, hogy elkerüljék a túlzott és felelőtlen hitelezést, ami a 2008-as pénzügyi válsághoz is vezetett. Mind a hitelezők, mind a hitelfelvevők úgy gondolták a válság előtt, a jó idők a végtelenségig tarthatnak - magyarázta az EU belső piacáért felelős biztosa, Michel Barnier, hogyan juthatott például Írország ilyen nehéz helyzetbe. Az európai jelzálog piac igen nagy, a jelzáloghitelek értéke összességében az EU GDP-jének felét teszik ki - írja a Reuters.


A jelzálog hitelezőknek az új irányelv szerint részletesebben kell tájékoztatniuk a hitelkérelmezőket, különösképpen a kockázatokkal kapcsolatban, ráadásul az információkat (például kamatokat, költségeket) egységesített információs lapon kell közzétenniük, a jobb összehasonlíthatóság kedvéért - írja a Xinhuanet. Barnier még hozzátette, minden hitelfelvevő számára lehetséges lesz az előtörlesztés. Az új szabályok értelmében szigorúbban szabályozzák a hitelközvetítőket is, ám amelyik hitelközvetítő kap működési engedélyt valamelyik tagállamban, az utána az EU egész területén szolgáltathat.

Véleményünk szerint az intézkedések túlzott felelősséget hárítanak a hitelezőkre, a hitelbírálat szigorítása pedig több jogi bizonytalansághoz és perhez vezethet, valamint rontja az olyan polgárok hitelképességét, akik első lakásukat vásárolják, önfoglalkoztatók, vagy akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek - mondta az Európai Jelzálog Szövetség (EMF) főtitkára, Annik Lambert. Az európai fogyasztói szervezet, a BEUC viszont támogatja az előterjesztést, és ezek mielőbbi kiterjesztését sürgeti egyéb hitelfajtákra is. A javaslatot még az egyes EU tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

 

Címkék: