Ők járhatnak rosszul a moratórium meghosszabbításán

Világgazdaság2011. március 16. 09:32

Még ezen a héten napirendre kerülhet és még e hónapban meg is szavazhatja a parlament a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, azonban a lépés a pénzügyi szolgáltatókra és a hitelt felvenni készülőkre is negatív hatással van - írja a Világgazdaság.

Számos kormánypárti képviselő a múlt hét közepén törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely szerint határozatlan ideig kitolnák a kilakoltatási moratóriumot.

A most elfogadandó törvényjavaslat viszont - bár a gondokkal küzdő adósok időt nyernek - számos negatívumot is hordoz magában. A legalapvetőbb, hogy az adósok továbbra is bizonytalanságban maradnak, hiszen egyelőre fogalmuk sem lehet arról, a felhalmozott tartozásukból mennyit is kell majd visszafizetniük, ráadásul az idő múlásával egyre több járulékos költséggel, például késedelmi kamattal kell számolniuk.

 


A pénzügyi szolgáltatók oldaláról még kevésbé rózsás a helyzet, hiszen egyre nő a hitelmennyiség, amely miatt tartalékokat kell képezniük, mivel nem élhetnek a szerződés szerinti jelzálogjoggal. Márpedig a bankok hitelportfóliója most sem mutatja a legszebb képet. A kint lévő hitelek mintegy 70 százalékát fizetik csak rendszeresen az ügyfelek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem jön jól a hosszabbítás azoknak az ügyfeleknek sem, akik most készülnek jelzálogalapú hitelt felvenni. Számukra ebben a változékony jogi környezetben várhatóan visszafogják az új kihelyezéseket a hitelintézetek. Természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy az eddig rendszeresen törlesztő ügyfelek visszafizetési hajlandósága is csökkenhet.

 

Címkék: