Lakáshitelek: a könnyítés után is 90 napos késedelembe esett az adósok ötöde

Pénzcentrum2011. február 24. 13:02

2010. IV. negyedévében újra szigorítottak hitelezési feltételeiken a hazai bankok - állapítják meg a Magyar Nemzeti Bank elemzői ma közzétett hitelezési felmérésükben. Miközben a hitelkereslet élénkülését tapasztalták a hitelintézetek, a hitelkínálat - egyre inkább a bankszektor belső tőkeképzésének hiányából fakadó tőkekorlátok miatt - tovább csökkent.

Továbbra is nagy kockázatot jelent, hogy az átstrukturált hitelek türelmi időszaka a következő negyedévekben tömegesen jár le, és az érintett ügyfelek ismét fizetési gondokkal szembesülhetnek majd. A lakossági hitelportfólió romlásának lassuló üteme éppen a első- és másodkörös átstrukturálások miatt csak látszólagos - hívta fel a figyelmet az MNB mai sajtótájékoztatóján Nagy Márton, az MNB igazgatója.

A vállalati szegmensben azért keltett meglepetést a hitelezési feltételek szigorítása, mert a korábbi felmérésekből arra lehetett következtetni, hogy megállt a közel négy éve tartó szigorítási ciklus. A lakossági hitelezésben a kockázatosabb ügyfelek megnövekedett hitelköltségeiben jelentkezik a szigorítás. A fordulópont 2011. II. felére tolódhat, a gyenge tőkeakkumuláció miatt ugyanis alacsony a bankok hitelkínálata. A jelzáloghitelek állományán belül elérte a 9%-ot 2010 végére az átstrukturált hitelek aránya, ennek is köszönhető a hitelportfólió romlásának lassabb üteme - foglalta össze a felmérés főbb megállapításait Homolya Dániel, az MNB elemzője.

Lakossági hitelezés

A lakossági hitelezésben mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelek területén határozott élénkülés tapasztalható a bankok válaszai alapján, ugyanakkor 2010 utolsó három hónapjában tovább szigorítottak hitelezési feltételeiken a bankok mindkét szegmensben. Ami a 2011. első félévi kilátásokat illeti, a lakáshitelezésben már némi enyhítést terveznek a bankok. A háztartások hitelállománya mindeközben gyorsuló ütemben csökken - derült ki Fábián Gergely elemző prezenctációjából. Árfolyamhatástól tisztítva régiós összehasonlításban a lakossági hitelállomány 2008 októbere óta felmutatott alakulása alapján Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, a visegrádi országokban ugyanakkor már nő a hitelállomány, hazánkat leszámítva.

 


Átstrukturálások

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2010 negyedik negyedévében és 2011 első negyedévében kockázatot jelent, hogy tömegesen jár le az átstrukturált hitelek türelmi időszaka. A bankok ugyan sok esetben kitolják az eredeti, alacsony törlesztéssel járó időszak végét, a következő negyedévekben is a hitelek jelentős hányada esetében jár le a türelmi időszak.

Jelenleg nem csak a másodkörös, de az elsőkörös átstrukturálások is jelentős volumenben tapasztalhatóak a lakossági hiteleknél, emiatt három hónap alatt a lakáscélú hiteleknél 5-ről 7, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél 10,5-ről közel 12,5, a gépjármű-hiteleknél közel 8-ról csaknem 10%-ra nőtt az átstrukturált hitelek aránya.

A átstrukturált hiteleken belül a lakáscélú hitelek körében közel 18%-ra, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél 19, a gépjármű-finanszírozásban pedig 21%-ra nőtt a 90 napon túli késedelembe eső hitelek aránya, és ezek az arányok csak tovább nőhetnek a türelmi időszakok lejártával. A vállalati hitelek esetében gyakorlatilag stagnált az átstrukturált hitelek aránya, az üzleti célú ingatlanhitelek esetében ugyanakkor több mint 17% ez a ráta, ráadásul 2011-re végére több mint 30%-os arányra számítanak a bankok.

 

Címkék: