Bizakodó áruhitelezők: viszik még a lapostévét részletre

Világgazdaság2010. november 18. 09:32

Az idei évben valamivel erősebb áruhitelszezont várnak a hitelintézetek. Az elmúlt öt év statisztikái alapján rá is férne a növekvő kereslet a piacra, ugyanis az elmúlt években egyre kevesebb áruhitelt tudtak kihelyezni a bankok - írja a Világgazdaság.

Tavaly a karácsonyi bevásárlási roham két hónapjában 41,7 az év egészében pedig 59,5 százalékkal esett vissza az új folyósítású áruhitelek értéke. Az áruhiteleket a lakossági hitelekhez képest főként a nyugdíjasok veszik igénybe és olyanok akik a fix törlesztő részleteket illetve a hagyományos sárga csekkes befizetést részesítik előnyben a bankkártya használatával ellentétben.

Az előző évekhez hasonlóan november közepétől számít a kérelmek felfutására az OTP Bank. Bár szerintük érzékelhető már némi emelkedés a keresletben, de nem várnak nagyobb mértékű fellendülést a tavalyi szinthez képest.

A tavalyi jelentős visszaesés után idén 5-10%-os emelkedésben bízik a Cetelem Bank. Balog Gábor, a Cetelem marketing-osztályvezetőjének véleménye szerint túl van a mélyponton az áruhitelezés. Idén mindenképp növekvő hitelkihelyezésre számítanak.


Nem ennyire derűlátóak a Budapest Banknál. Szerintük a gazdasági világválság áruvásárlási hitelekre gyakorolt negatív hatása még nem ért teljesen véget, ezt igazolja az is, hogy eddig nem érzékeltek keresletnövekedést az áruhitelek iránt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Credigen Bank tájékoztatása szerint nem volt hatással a hitelintézet áruhitel forgalmára a válság. A hitelintézet tulajdonosa a Credit Agricole Consumer Finance döntése érelmében azonban mégis fokozatosan felfüggeszti hitelezési tevékenységét. Náluk a csúcsot a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan november 24 és december 24. között várják.

 

Címkék:
credit agricole,