Védekezési tippek frankerősödés ellen

Világgazdaság2010. szeptember 10. 10:02

Ezen a héten történelmi csúcsra emelkedett a svájci frank árfolyama a hazai fizetőeszközzel szemben. A magas törlesztőrészletek nem csak a több százezernyi lakossági devizaadósnak okoznak álmatlan éjszakákat, hanem a vállalati szektorban is egyre nagyobb fejfájást okoz. A Világgazdaság szakértőket kérdezett, hogy milyen technikák alkalmazását javasolják a bajba jutottaknak a helyzet kezelésére.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint többféle átmeneti lehetőség is szóba jöhet. A tartalékkal rendelkező ügyfeleknek célszerű fenntartani a hitel rendes fizetését, aki már kifogyott a pénzből, annak érdemes a bankok törlesztéskönnyítő megoldásait keresni.

Bánfalvi László, a HC Központ ügyvezetője elmondta, hogy aki a 140-150-es árfolyamszint mellett adósodott el, az a jelenlegi szint felett már aligha lesz képes törleszteni. A hagyományos könnyítések mellett olyan állami beavatkozásra lenne szükség, amely az ügyfelek és a bankrendszer védelmét egyaránt szolgálja.

A szakértők javasolják még a jövedelemkiesés-biztosítás megkötését, a családok számára is elérhető eszköz-forrás menedzsment alkalmazását, a hitelek forintra történő váltását az árfolyamveszteség realizálása miatt nem javasolják.

Címkék:
jövedelemkiesés biztosítás,