Kamu hitelt vett fel a banki ügyintéző, a betétekből törlesztett

Pénzcentrum2010. augusztus 25. 10:32

A belső csalások megelőzéséről és felderítéséről szóló vezetői körlevelet adott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az elmúlt időszakban több szövetkezeti hitelintézetnél derült ki, hogy a belső munkatársak visszaéltek az ügyfelek pénzével vagy fiktív hiteleket vettek fel, az intézményeknek okozott kár százmilliós nagyságrendű - írja a Napi Gazdaság.

Az eddig feltárt csalásoknál több olyan körülmény is felmerült, melyek bizonyos fokú azonosságot mutatnak. A visszaéléseket jellemzően kisméretű, néhány fős kirendeltségeken, vagy egyszemélyes betétgyűjtő pénztárakban sorozatosan (akár egy évtizeden át) követték el.

A betétek és a hitelek is veszélyben voltak

Előfordult, hogy az ügyintéző a betétként befizetett összegeket nem könyvelte le, hanem azzal sajátjaként rendelkezett, vagy az ügyfél aláírását hamisítva a betétet felvette. Az is megesett, hogy fiktív hiteleket vettek fel, amelyek törlesztését más hitelekből vagy betétfeltörésből finanszírozták. Arra is volt példa, hogy a pénztáros az adósok hiteltörlesztéseit nem könyvelte le, hanem saját célra használta fel.

A visszaélések feltárása a legtöbb esetben a véletlennek volt köszönhető. Sokszor egy betegség, vagy egy hosszabb szabadság buktatta le az elkövetőket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felügyelet azt javasolja a takarékoknak, hogy a kötelezően kiküldendő egyenlegértesítőket a szövetkezeti hitelintézetek központilag, illetve közvetlenül küldjék meg az ügyfelek részére. Emellett a belső ellenőrzés erősítése, valamint rendszeres "rajtaütések" jelenthetnek megoldást. A pótolhatatlanság sem mindig a munkaszeretetből fakad, így nem árt a vezetőknek akkor is gyanakodniuk, ha egyes munkatársak több év alatt sem kérnek hosszabb szabadságot, illetve rövid, egy-két napos szabadságuk alatt elzárkóznak a helyettesítéstől.

Címkék: