Így törlesztenek a devizahitelesek és a forintadósok - íme a számok!

Pénzcentrum2010. augusztus 25. 09:02

8,1% a lakossági, 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya a részvénytársasági hitelintézetek körében - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett június végi adatokból. Első látásra meglepő, hogy a devizahitelek körében jobb az arány (7,4%), mint a forinthiteleknél (9,4%), árnyalja azonban a képet, hogy az átstrukturált és a 90 napon belül nem fizető hitelek aránya a devizahitelek esetében jóval nagyobb.


Most először tett közzé a PSZÁF olyan statisztikákat, melyből a részvénytársasági hitelintézetek 90 napon túli késedelmes hitelállományáról kaphatunk pontos képet. Ezek szerint március végéről június végére 6,2%-ről 7,4%-ra nőtt az érintett bankok nem teljesítő hiteleinek aránya (NPL). Fontos felhívni ugyanakkor a figyelmet, hogy az NPL-mutatót számos egyszeri hatás, például a bankok portfóliótisztítása befolyásolja (egy portfólióeladással vagy veszteségleírással hirtelen csökkenteni tudja NPL-mutatóját egy hitelintézet).

A fenti ábrán látható, hogy a legnagyobb problémák a lakossági devizahitelek körében jelentkeznek, ezek esetében a hitelek közel harmadát nem fizetik szerződés szerint az ügyfelek. Óvatosságra inti a bankokat, hogy különösen nagy, mintegy 21%-os a 90 napot nem meghaladó késedelembe esett hitelek aránya, ám a bankok intenzív adósvédelmi tevékenységét jelzi, hogy ebben a devizahitelek körében már a hitelek 5,4%-át tárgyalták újra.

Az érintett bankok teljes hitelállományán, illetve a devizahiteleken belül a 90 napon túli késedelemben lévő hiteleket nézve egyaránt elmondható, hogy a vállalatok rosszabbul állnak, árnyalja viszont a képet, hogy körükben csekélyebb a kisebb késedelembe esett és az újratárgyalt hitelek aránya, így a szerződés szerint teljesítő hitelek nagyobb szeletet hasítanak ki a tortából.

A forinthitelek körében nagyobb az NPL-mutató, a szerződés szerint teljesítő hitelek aránya mégis magasabb (a devizahitelek 79%-ával szemben 81%) annak köszönhetően, hogy itt kevesebb átstrukturálás és rövidebb késedelembe esés történt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jövőbe tekintve a reálgazdasági és fogalkoztatási mutatókon túl különösen fontos lesz az is, hogy alakul majd a frank árfolyama, ez ugyanis ismét drámaian képes befolyásolni az ügyfelek fizetőképességét, tartós aggodalmakat okozva a bankpiacon.

Címkék: