Zöldhitelből élünk: két nap múlva évvége?

Pénzcentrum2010. augusztus 19. 09:17

Ökológiai szempontból augusztus 21-én jön el az év vége: az emberiség idén kevesebb mint kilenc hónap alatt felélte a Földön egy év alatt keletkező ökológiai erőforrásokat - írja a Népszabadság.

A kaliforniai székhelyű Global Footprint Network nevű szervezet számításokkal veti össze a bolygó erőforrásainak minden évben megújulásra képes mennyiségét az emberi szükségletekkel. Ez alapján augusztus 21-én éljük fel a természet által nyújtott idei erőforrásokat, onnantól kezdve a természeti tőkét éljük fel, amint nevezhetünk zöldhitelnek is.

Az emberiség évezredeken át kevesebb erőforrást használt fel, mint amennyit a bolygó bioszférája újra tudott termelni. Bő két évtizeddel ezelőtt léptük át azt a kritikus határvonalat, ahol az emberi igények mértéke túllépte a természeti szolgáltatások mértékét.

Jelenleg majdnem egy év és hat hónapra van szüksége a földi ökoszisztémának, hogy előállítsa (megújítsa) azon erőforrásokat, amelyet az emberiség egy év alatt elfogyaszt. Visszafogott ENSZ-előrejelzések szerint a 2030-as évekre már két Föld bolygó kapacitására lenne szükség, hogy egyensúlyt tarthasson az emberiség igényeivel.

Tavaly az ökológiai túllövés napja szeptember 25-re esett. Idén a túllövés napja tehát egy hónappal korábban jött.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legtöbb technológia és megoldás, amellyel a problémák orvosolhatók lennének, már léteznek, illetve elérhetők bárki számára: például az okos várostervezés, energiahatékony házak, ökológiai szempontú adóreform, racionális népességpolitika, kerékpárhasználat, kevesebb húsfogyasztás.

Címkék:
évvége,