Drámai hatása lehet a bankadónak a lízingpiacon

Pénzcentrum2010. augusztus 12. 09:02

Több lízingcégnek is az anyavállalatától kell kérnie tőkét, hogy be tudja fizetni a különadót. A társaságoknak sem az anyabankba olvadás, sem az operatív lízing felé tolódás nem lenne jó megoldás az adó kikerülésére - írja a Napi Gazdaság.

Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint elsősorban a bankfüggetlen társaságok jövője válik kérdésessé, de a többiek helyzete is bizonytalan. Olyan időben érte a bankadó a szektort, amikor a válság nyomán a szakma elvesztette saját tőkéjének ötödét.

A 2008-as 77 milliárd forintról 60 milliárd forintra esett, és a piac az idén tovább zsugorodott. Így kell nagyjából nyolcmilliárd forint különadót befizetniük. Ahhoz, hogy a szektor veszteséges társaságai be tudják fizetni a különadót, sok vállalkozásnak további tőkét kell kérnie a tulajdonosától - bár erről még nincsenek pontos adatok.

Kétségüket fejezték ki a szakemberek azzal kapcsolatban, hogy a 2011-es, illetve 2012-es banki különadó alól a banki tulajdonú lízingcégek úgy menekülhetnének meg, hogy beolvadnának az anyabankba. Hordós szerint a folyamat aligha zárható le az év végéig, emellett a beolvadás jogi, számviteli és licencgondokkal is járna.

Az adót a pénzügyi lízinggel foglalkozó társaságok fizetik, az operatív lízinggel (tartós bérlettel) foglalkozók mentesülnek alóla. Elvben tehát adódik a lehetőség, hogy a társaságok a korábbi pénzügyilízing-konstrukciók helyett az operatív lízinget helyezzék előtérbe, ám Hordós szerint ez még ilyen helyzetben sem biztos, hogy megéri. A pénzügyi lízingnek az áfafinanszírozás és az iparűzésiadó-mentesség miatt mintegy 100-120 bázispontos "kamatelőnye" van az operatív lízinggel szemben, ebből a különadó maximum 20-50 bázispontot farag le.

Címkék: