A nyugdíjasok miatt módosítják a bankadót!

Pénzcentrum2010. július 9. 08:39

Több módosító javaslatot is benyújtott a bankadóval kapcsolatban az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága a múlt pénteki "Egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról" szóló törvényjavaslathoz. Ezek alapján Rogán Antal minapi indítványához képest is változik a biztosítók adókötelezettségének kiszámítási módja, a Magyar Posta pedig a nyugdíjkifizetések biztonsága érdekében mentesülhet a közvetített pénzügyi szolgáltatások utáni adófizetéstől. Rogán Antal visszavonja javaslatait, ám a bizottsági javaslatok szintén az új biztosítóknak (valamint a posta mellett a takarékszövetkezeteknek és az árutőzsdei szolgáltatóknak) kedveznek.

2010.07.09 08:25
Rogán: Nem biztos, hogy ennyi kerület kell Budapesten

A Nyikos László jobbikos bizottsági elnök által aláírt, a fideszes bizottsági többség által elfogadott módosító javaslat kiveszi a különadó megfizetésére kötelezettek közül a "a pénzügyi szolgáltatás közvetítését nem főtevékenységként végző, és jogszabályba közszolgáltatás nyújtására kötelezett személyt." Az indoklás alapján az eredeti törvényjavaslat ellehetetlenítené a Magyar Posta Zrt. pénzforgalmi közvetítő tevékenységének folyamatos működtetését, veszélyeztetve a nyugdíjkifizetéseket. A módosítással a vállalat közszolgáltatással kapcsolatos pénzforgalmi közvetítő tevékenysége kikerül a törvényjavaslat hatálya alól.

A biztosítók esetében az adó kulcsa a korábbi 5.2 illetve 5.9 százalékos javaslatokhoz képest 5.8 százalékra változott. Alapja a korrigált díjbevétel lesz, amely az alábbiak összege:

- nem-élet biztosítási ágból származó megszolgált díj viszontbiztosítás nélkül,
- az életbiztosítási ág bruttó díja, csökkentve az egyszeri díjas biztosítások díjának 90 százalékával és az eseti biztosítási díjak 90 százalékával.

2010.07.08 08:36
Rogán javaslatával megúszhatja a bankadót Járaiék biztosítója

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábbiakhoz képest a takarékszövetkezetek is mentesülhetnek a bankadó egy bizonyos hányadának megfizetése alól: "az a hitelintézet, amely 2009 . december 31-én a fiókjainak legalább 15%-át olyan településen tartotta fenn, ahol az állandó lakosok száma ugyanebben az időpontban nem haladta meg a 4000-et, az a különadót csökkenti a hitelintézet azon fiókjainak a hitelintézet összes fiókjához viszonyított arányában, amelyek 2009 . december 31-én olyan településen működtek, ahol az állandó lakosok száma ugyanebben az időpontban nem haladta meg az 4000-et .

A módosító javaslatok értelmében a fióktelepként működő pénzügyi szervezetek fizetnének, a 2007. június 1-jét követően PSZÁF-engedélyt szerző biztosítók viszont mentesülnének az adókötelezettség alól, továbbá az eredeti javaslattal szemben az árutőzsdei szolgáltatóknál a teljes 2009 évi nettó árbevételüket nem adóztatná meg, mivel számos egyéb tevékenységük is van (tőzsdén kívüli termeltetés és kereskedelem, feldolgozás, élelmiszerkereskedelem), és a bizottság úgy véli, nem indokolt ezen tevékenységek megadóztatása.

Címkék:
árutőzsde, nyugdíjkifizetések,