56 ezren átlagosan 5,75 millió lakáshitelt vettek fel 2009-ben

MTI2010. április 24. 09:30

Tavaly összesen 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 323 milliárd forint értékben, az előző évhez képest az engedélyezett hitelek számában 62%-os, összegében 66%-os csökkenés következett be - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikai tükör című kiadványából.

Az adatokat a lakossági lakáshitelezési tevékenységet folytató pénzintézetek teljes körének - 22 bank, 3 jelzáloghitel-intézet, 135 takarékszövetkezet és 2 hitelszövetkezet - adatai alapján állította össze a KSH. Tavaly december végén a lakáshitelek állománya 3920 milliárd forint volt - ez a 2009-es bruttó hazai termék (GDP) 15%-ának felel meg -, a hitelek 63%-át devizaalapú lakáskölcsönök tették ki.

Az összes hitelállomány közel 64%-a a bankoknál, 33%-a a jelzáloghitel-intézeteknél koncentrálódott, 3%-a pedig a takarék- és a hitelszövetkezeteknél jelent meg.

A KSH adatai szerint az állomány 92%-a a hitelek minősítése szempontjából problémamentes volt, több mint 4%-uk külön figyelendő minősítést kapott, az átlag alatti, kétes vagy rossz minősítésű hitelek aránya pedig elérte a 4%-ot. Figyelemre méltó változás, hogy 2008 végéhez képest harmadával csökkent a külön figyelendő, viszont több mint felével nőtt az átlag alatti, valamint a kétes vagy rossz minősítést kapott hitelek aránya.

Az engedélyezett hiteleken belül az államilag támogatott hitelek száma és összege nem változott, viszont a támogatás nélküli hiteleknél zuhanás következett be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vezető hír! Ennyit kapnak a 36 éves öregségi nyugdíjasaink! Íme a számok

Címkék: