Nem csak hitelmulasztással lehet felkerülni a BAR-listára!

Pénzcentrum2010. március 16. 05:47

A KHR rendszerben nyilvántartott (korábban BAR-listás) ügyfelek között szép számmal akadnak olyanok, akik nem notórius nemfizetők, hanem a hanyagságuk miatt, néhány százezer forintos hitelkártya, vagy személyi kölcsön hátralék miatt zárták ki magukat a hitelezésből. Vannak azonban, akik hamis adatokkal próbáltak hitelt felvenni, csaltak, vagy bankkártyával való visszaélést követtek el, ők is mind-mind felkerülnek a listára.

A banki ügyintézők és a hitelközvetítők szerint sokan nem is tudják, hogy a BAR-listára kerültek, vagy, hogy egy adott bank belső feketelistáján díszelegnek. Elég egy meg nem szüntetett lakossági folyószámla és néhány hónap alatt a be nem fizetett számlavezetési díjakból összejöhet akkora hátralék, hogy banki feketelistás legyen valaki. A KHR rendszerbe kerüléshez a mindenkori minimálbér összegét meghaladó legalább 90 napos késedelem szükséges (magyarul egy meggondolatlan hónapokon át nem fizetett százezer forintos hitelkártya adósság is az ügyfél vesztét okozhatja).

14 bank euró alapú lakáshitele: tarolt az újonc!- KATTINTS!

A jelzáloghitel igénylése során a problémával szembesülő ügyfelek sokszor azonnal rendezik a tartozásukat, de tévesen hiszik azt, hogy ezzel lezártnak tekinthető az ügyük. Amennyiben a kritériumoknak megfeleltek, akkor jelentették az ügyüket a KHR-rendszer felé, ha nem, akkor is sokszor különböző követeléskezelő cégekhez kell járni a szükséges igazolásokért.

A bankok szakítottak azzal a gyakorlattal, mely szerint a passzív adóslistán szereplő ügyfeleket - nem ritkán kamatfelárért cserébe - meghitelezték. A hitelüket már visszafizető, de még évekig (alapesetben a törlesztés után 5 évig) a listán szereplő ügyfelek hitelezése gyakorlatilag megszűnt. Információink szerint jelenleg két hitelintézet ad hitelt passzív BAR-osoknak, ők is csak szigorú feltételekkel (alapkövetelmény, hogy az ügyfél ne jelzáloghitel mulasztás miatt kerüljön fel a listára).

Összehasonlítottuk az új forinthiteleket: ezt kínálják a bankok márciustól
- KATTINTS!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BAR-listára a hitelmulasztók mellett azok az ügyfelek is felkerülhetnek, akik bankkártya visszaélést követtek el, csaltak, vagy hamis adatokkal próbáltak hitelhez jutni. Az 5 év feketelistát csak azoknak engedik el, akik igazolni tudják, hogy banki szabálytalanság miatt kerültek a nyilvántartásba. A felügyelet évente alig 100-150 ilyen esetet vizsgál, ami az összes ügyletre vetítve elenyésző.

Címkék: