A bankok apránként húzzák le félmillióval a devizahiteleseket! THM-en kívüli sarc

Pénzcentrum2010. március 2. 08:47

Az ügyfelek többsége még mindig a havi törlesztőrészlet nagysága alapján választ hitelt, míg mások a Teljes Hiteldíj Mutatót (THM-et) hívja segítségül. A mutató elvileg a hitel minden költségét tartalmazza, ezért jó összehasonlítási alapnak tűnik, az ingatlanmagazin.com összeállítása szerint azonban van egy olyan tétel, amely nincs benne, pedig akár 2%-kal is megdrágíthatja a hitelt.

A törlesztőrészletek átváltási árfolyama

Az átlagemberek általában csak a pénzváltók által használt eladási és vételi árfolyamokat ismerik, ugyanakkor a bankok többféle árfolyamot alkalmaznak. A valuta- és a devizaárfolyamok mellett vannak devizakereskedelmi-árfolyamok, és bankoktól függően különböző névre keresztelt egyéb árfolyamok (lásd a táblázatban).

Ezek az elnevezések nem egységesek, és abszolút bankfüggő az is, hogy a devizaalapú lakáshitelek törlesztőrészleteinek forintban való leemelésekor ezek közül melyiket használják a bankok. Az alkalmazott árfolyamokról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sem vezet nyilvántartást, sőt nincs is szabályozás arra vonatkozóan, hogy a hitelintézeteknek melyik árfolyamon kell leemelniük a devizahitelek havi részleteit.

Így fordulhat elő, hogy THM-től függetlenül két devizában azonos törlesztőrészlet az egyik banknál forintban számolva több, míg a másiknál kevesebb. Ez egy olyan bújtatott költség, ami az ügyfeleknek föl sem tűnik, és jellemzően a hitelközvetítők sem kalkulálnak vele. Pedig havi 100 ezer forintos törlesztőrészletnél akár évi 24 ezer forint plusz kiadást is jelenthet, ami egy 20 éves futamidejű lakáshitelnél már 480 ezer forintra rúg.

Címkék: