Leépítenék a deviza alapú lakáshiteleiket az ügyfelek

Világgazdaság2010. március 1. 09:02

A jegybanki alapkamat csökkenésével arányosan a két évvel ezelőtti szint (12%) alá csökkent a lakáscélú forintalapú hitelszerződések átlagos teljes hiteldíj-mutatója. Az alacsony kamatok miatt csökkent a bankok betétállománya, ugyanakkor nőtt a forinthitel állomány - írja az MNB jelentése alapján a Világgazdaság.

Az alacsony jegybanki alapkamat és a devizaárfolyamok nehezen kiszámítható mozgása következtében ismét egyre nagyobb teret nyer a forinthitelezés, miközben a devizahiteleiket igyekeznek mielőbb leépíteni az ügyfelek.

A jelenlegi kamatkörnyezetben ugyanakkor kevésbé vonzóak a forintbetétek, az MNB-jelentés szerint megkezdődött a pénzkivonás a bankbetétekből. A lakosság így egyfelől nettó hitelfelvevő, másfelől pénzt vesz ki a korábbi akciós kamatokat meg sem közelítő forintbetétekből.

A lap szerint márciustól 117,3 milliárd forintot vettek ki a forintbetétekből, míg a devizabetétekbe 19 milliárd forintnyi összeget helyeztek el. A forinthitel állomány 6,2 milliárddal növekedett januárban (elsősorban a 8,2 milliárdos nettó hitelfelvétel következtében), ugyanakkor 16,4 milliárd forintot törlesztettek devizában.

Tavaly összességében 474 milliárd forinttal zsugorodott a lakosság hitelállománya, miközben 114 milliárdnyi tőkét helyeztek el a magyarországi bankoknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hitelezési válzotások:
Az autóhiteles ügyfelek fele nem menne át az új szűrőn
325-ös eurótól és 260-as svájci franktól félnek: júniustól keményítenek be igazán
Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

Címkék: