Megdöbbentő szám érkezett a tengerentúli lakáshitelesekről

Pénzcentrum2010. február 22. 16:02

Az amerikai Jelzáloghitel Szövetség (Mortgage Bankers Association) közzétette a fizetési késedelmekről készített 2009-es elemzését. A negyedik negyedév végére a legalább 30 napos késedelemmel rendelkező ügyfelek aránya a végrehajtási fázisba lépett adósokkal bezárólag elérte a 15,02%-ot, amire a tanulmány 38 éves történetében még nem volt példa.

A valamivel több, mint 44,4 millió amerikai jelzáloghiteles 10,44%-a legalább egy havi elmaradással küzd. Az egyetlen pozitívum, hogy a legfeljebb 30 napos késedelemmel rendelkező adósok aránya 20 bázisponttal csökkent, vagyis az új hitelek esetében mérséklődött a késedelembe esők száma.

A negyedik negyedévben a jelzáloghitelek 1,2%-a került végrehajtási fázisba, ami 22 bázisponttal alacsonyabb, mint egy negyedévvel korábban. Jelenleg az összes hitel 4,58%-a jutott oda, hogy a hitel megtérülésére az ingatlan értékesítése maradt az egyetlen megoldás.

A szövetség szakértője szerint biztatóak a negyedik negyedéves számok, mivel azt mutatják, hogy megkezdődött a hitelpiac tisztulása. Az új kihelyezéseket pontosabban törlesztik az ügyfelek, amiből arra lehet következtetni, hogy a lezárult végrehajtási eljárások száma rövidesen meghaladhatja az új nemfizetők számát.

Öröm az ürömben, hogy a végrehajtások időben nagyon elhúzódhatnak, így a szakértő szerint a folyamatban lévő ügyeket jó, ha három éven belül sikerül lezárni.

Címkék: