Jó hír a forinthiteleseknek! Csökkenhet a kamat!

Pénzcentrum2009. december 22. 09:02

A legnagyobb magyar bank elemzői szerint az MNB Monetáris Tanácsa jó döntést hozott tegnapi kamatdöntésével, mellyel 25 bázisponttal, 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az OTP-nél reálisnak és jónak tartják az MNB idei munkáját -derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

A jelenlegi piaci árazások alapján az OTP elemzői szerint a jegybank körülbelül 5,5 százalékig mérsékelheti az irányadó kamatlábat; ez a változás pedig a hitelkondíciókban is megjelenhet. Ezt követően az országkockázati felár csökkenése segítheti a hazai hitelpiacot.

A Raiffeisennél 2010 első negyedévének végére várnak 5,5 százalékra csökkenő alapkamatot, ami az elemzők megítélése szerint az év hátralévő részében már nem változik majd.

Az Ersténél úgy vélik, február-márciusig marad a jelenlegi kamatszint, ezt követően csúszhat a kamat 5,5 százalékra, ott azonban "megpihen". A CIB szakértőinek véleménye szerint ha nem következik be drasztikus mértékű változás a meghatározó piacokon, akkor az MNB tovább csökkentheti az irányadó kamatlábat, így a jövő év végére leeshet 5, optimális esetben 4,5 százalékos szintre a kamat.

Az 50 bázispontos lépések helyett ugyanakkor - tették hozzá - nagyobb a valószínűsége a 25 bázispontos csökkentési mértéknek. Ennek következtében jövőre a hitelkamatok további csökkenése várható, például a lakossági jelzáloghiteleknél, illetve a rövid lejáratú vállalati hiteleknél, amelyek esetében 8-9 százalékos kamatszintekre számítanak.

Címkék:
vének tanácsa,