37 év után is mérgez a rovarirtószer!

Pénzcentrum2009. augusztus 25. 16:02

Egy új felmérés szerint az amerikai Nagy Tavakból kifogott halak nagy mennyiségű fogyasztása, illetve a cukorbetegség kialakulása között releváns összefüggés mutatható ki. Ijesztő.

A vizsgálatok szerint akik rendszeresen fogyasztanak a Nagy Tavakból kifogott halakból, azok vérében felgyülemlik a DDE, ami cukorbetegség kialakulásához vezethet, hiába tartják egészséges tápláléknak a halat. És hogy mi az a DDE? A híres-hírhedt DDT rovarirtószer maradványa, mely az azt elfogyasztó halak testében, egy hidrogén-klorid lebomlása után marad vissza. A kishalak szervezetéből aztán a nagy ragadozókéba kerül a szer a természet könyörtelensége folytán, onnan pedig a nagyhalakat elfogyasztó emberek szervezetébe.

A DDT-t 37 éve betiltották az Egyesült Államokban, épp a szennyező mivolta miatt, ám az általa okozott károk és mellékhatások még mindig aggasztják a tudósokat. Hogy a DDE hogyan függ össze pontosan a cukorbetegséggel, még nem világos. Bár egy másik rovatirtószer, az Agent Orange esetében sikerült kimutatni a közvetlen hatást, a DDE más hatásmechanizmussal működik.

A legveszélyeztetettebb csoport a horgásztúrákat szervező hajóskapitányoké, akik az átlag sporthorgászoknál is sokkal több halat fogyasztanak a tó "kínálatából". A helyi egészségügyi központ évről évre tájékoztatót ad ki arról, milyen mennyiségű halat lehet fogyasztani a tavak vizéből az egészségkárosodás veszélye nélkül. A tájékoztató elkészítéséhez 14 különféle vegyianyag koncentrációját vizsgálják a halakban, ám a DDE miatt eddig még sosem adtak ki figyelmeztetést, mivel a halakban felgyülemlett mennyiség sosem érte el az egészségre veszélyesnek tartott mennyiséget.

Címkék: