Saját frankhiteleseikkel bántak el a bankok: hol hibáztak?

Pénzcentrum2009. május 8. 06:20

Pánikszerű helyzet alakult ki a hitelezésben A Portfolio.hu szervezésében tegnap immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2009 Konferencia. A megváltozott piaci környezetben a hitelezésről, a lakásfinanszírozásról és a hitelközvetítők kiemelt szerepéről beszélt Biró Péter a BANKBROKER - BROKERNET Csoport ügyvezető igazgatója.

Az előadás keretében az igazgató az ügynökhálózatok szerepét ismertette a megváltozott környezetben. 2008 októberében pánikszerű helyzet alakult ki a hitelezésben, a naponta változó feltételek miatt nehezen kiszámíthatóvá vált a piac. A frankhitelek megszüntetéséről szóló tulajdonosi döntéseket egymás után jelentették be a pénzintézetek.

"A bankok képviselői próbálták megnyugtatni a hitelközvetítőket. Arra hivatkoztak, hogy bár náluk minden a legnagyobb rendben van, a versenytársakat elképzelhető, hogy mélyebben érinti a válság. A probléma súlya az elemzések alapján megjósolhatatlan volt, kiszámíthatatlanná vált a hitelezési politika. A szakma sem ismert fel minden jelet, nem sokkal a válság begyűrűzése előtt megjelent elemzések szerint a jenhitelektől sem kellett tartani. Az árfolyamokra vonatkozóan stabilitást hangsúlyozó írásokat olvashattunk, az amerikai subprime hitelek hatása távolinak tűnt. Egyes bankok még októberben is akciós devizahiteleket kínáltak." - fejtette ki véleményét a válsággal kapcsolatos felkészületlenségről Biró Péter.

A válság valós hatásait meg sem közelítő elemzések következtében nem érheti bírálat a közvetítőket. A tanácsadók felelőssége az előadó szerint nem nagyobb, mint az előrejelzéseket készítő elemzőké. A tanácsadó a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot próbálja az ügyfelek felé közvetíteni. Nem mondhatja azt, hogy ezt kockázatos felvenni és nem ajánlja, mert ezzel kiszorul a piacról, ráadásul ebben az időben az ügyfelek többsége tanácsadó nélkül is könnyen hitelhez jutott.

"Cégünkről elmondható, hogy a mindenkori banki átlagnak megfelelő portfoliót közvetített a pénzintézetek felé. Nem valós az az állítás mely szerint a közvetített ügyletek körében nagyobb a késedelmes ügyfelek aránya. A tanácsadó igénybevétele nem jelent garanciát a hitelre, társaságunknál az utolsó negyedévben tíz érdeklődőből körülbelül hat jutott hitelhez, a diagrammban szereplő első negyedévi adatok még nem véglegesek. Alapelvünk, hogy aki képes forint alapon fizetni egy hitelt, az ugyanazt az összeget vegye fel devizaalapon" - folytatta Biró.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A közvetítői szektorban nincs folyamatos bevétel, a pénzt az új ügyletek generálják. Új ügyletek nélkül egy hitelközvetítő könnyen kikerül a piacról, visszajutni pedig rendkívül nehéz. A közvetítőkre folyamatos nyomás nehezedik, a bankok egyre növekvő volumeneket várnak, a jutalékrendszer is a volumenalapú elszámolást részesíti előnyben.

Rontott a helyzeten a frankhitelek megszüntetése

Címkék: