Riogatnak a minősítők: egyre több a bedőlt hitelkártyás!

Pénzcentrum2009. április 29. 12:02

A munkanélküliek számának drasztikus emelkedése, és a lakosság egyre nehezebb anyagi körülményei miatt a Moody's és a Fitch is módosított korábbi prognózisán a hitelkártyaadósok bedőlési arányát illetően. Előbbi szerint 2010 első felében akár a tartozások 12 százaléka is behajthatatlannak minősül majd.

A szakértők már tavaly ősszel felhívták a figyelmet, hogy a jelzáloghitelek után a hitelkártya lehet a következő termék, ami jelentős veszteségeket generál a bankok és kártyakibocsátók számára, több milliárd dollárnyi bedőlt hitel formájában.

Nem csoda, hogy azóta az Egyesült Államokban már egy törvény is születőben van, amely megvédené a lakosságot a hitelkártya-használat csapdáitól, és korlátozná a hitelkártya-cégek egyoldalú módosításait, így a kártyadíjak, illetve a tartozások utáni kamatok emelését.

A Moody's ennek ellenére borúsan látja a jövőt, és a korábbi 10,5 százalék helyett immár 12 százalékosra saccolja a 2010 első felében bedőlő hitelek arányát. Márciusban rekord szintet, 9,5 százalékot ért el ez az arány, ami 50 bázispontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest.

Szintén a nagyobb arányú hitelbedőlésre enged következtetni az is, hogy egyre többen törlesztik késedelmesen hitelkártya-tartozásaikat, márciusban 6,4 százalékos volt az arányuk, annak ellenére, hogy ebben az időszakban jellemzően jóval alacsonyabb szokott lenni, köszönhetően az adó-visszatérítéseknek, amit általában adósságtörlesztésre fordítanak.

Címkék: