Rend lesz! Obama berendelte a hitelkártya-cégek vezetőit!

Pénzcentrum2009. április 23. 13:00

Több törvény adta biztosítékot szeretne Barack Obama az amerikai polgárok számára, amelyek megvédik őket a hitelkártya-használat csapdáitól, ezért tanácskozásra hívta a hitelkártya-cégek vezetőit.

Az elnök a mai nap folyamán fog találkozni a legnagyobb hitelkártya-cégek vezetőivel, ám már a találkozó előtt leszögezte, hogy a keményebb törvényi szabályozás mellett foglal majd állást. Obama és a kongresszus több vezetője is külön figyelemmel kísérte a hitelkártya-cégek praktikáit, és határozottan állást foglaltak több módszer ellen is, melyeket sértőnek és megtévesztőnek neveztek. Ilyen volt többek közt a kártyadíjak egyoldalú megemelése, vagy a tartozás utáni kamatok növelése.

Mind a Fehér Ház, mind a Szenátus támogatta egy hitelkártya-alaptörvény létrehozását, mely leszabályozná a társaságok mozgásterét, egyúttal nagyobb belátást biztosítana a cégek pénzügyleteibe és praktikáiba. Az ügyvédek véleménye szerint azonban nem a bankok hitelnyújtását kellene megnehezíteni, hanem kitalálni, hogy óvhatják meg az ügyfeleket a túlköltekezés veszélyeiről. Figyelmeztettek arra is: sok családnak épp a hitelkártya az utolsó mentsvára, ha hosszabb-rövidebb időre kiesik egy kereső a családból.

Az amerikai háztartások nyolcvan százalékának van hitelkártyája. A 2008-as pénzügyi év végén az átlagos tartozás 10 679 dollárra rúgott családonként.

Címkék: