Megmentik a bankok a megszorult hitelkártyásaikat

Pénzcentrum2009. április 16. 05:55

A subprime-hitelekkel kövérre fújt ingatlanlufi kipukkanása után az elemzők rögtön azzal kezdtek el fenyegetőzni: a következő eldurranó piac a végtelenségig túlterhelt hitelkártya-piac lehet. A bankok most mindent megtesznek, hogy elkerüljék az összeomlást.

Az amerikai televíziók és a nyomtatott sajtó csordultig tele van a bajba jutott hitelkártya-adósok megsegítésére létrehozott HelpWithMyCredit.org hirdetéseivel. Az oldal mögött álló szervezetet maguk a nagy kártykibocsátók hozták létre, akik, úgy tűnik, megijedtek a lehetséges következményektől.

A sürgető fellépés nem véletlen, hiszen a Capital One épp tegnap jelentette be, hogy a várhatóan már nem behajtható kölcsöneinek aránya jelentősen megugrott március folyamán. A társaság évesített nettó rosszhitel-mutatója az előző hónapban 9,33 százalékra ugrott, szemben a februári 8,06 százalékkal. A legalább 30 napos elmaradásban lévő ügyfelek aránya 5,10-ről 5,08 százalékra csökkent.

Ezzel a Capital One megközelítette a piac két legrosszabb szereplőjének, az American Expressnek és a Citigroupnak arányát. A hírre a hitelkártya-kibocsátók részvényei meredeken esni kezdtek, a Citigroup mínusz 12 százalékon is járt, a Capital One árfolyama 10 százalékkal zsugorodott.

A hitelezők elől való bújkálás nem magyar sajátosság, létezik ez a fajta viselkedés a magas pénzügyi kultúrájúról ismert Egyesült Államokban is. Nem csoda, hogy egyre többen kényszerültek menekülni, hiszen a válság közepette a hitelkártyák díjai és kamatlábai is drasztikusan emelkedtek, ami sokszor elviselhetetlen terhet jelentett a családoknak.

A bankok azonban most elébe mentek a problémának és nem várják meg, amíg az ügyféllel perbe kerülnek: maguk igyekszenek felajánlani a segítséget. Általában az ügyfél paramétereitől függően (tartozás nagysága, együttműködési hajlandóság, családi és jövedelmi viszony, stb.) a kibocsátók többféle megoldást is felajánlanak: elengedett kártyadíjak, mérsékelt kamatok, vagy a havi törlesztőrészletek csökkentése. Egyes szolgáltatók odáig merészkednek, hogy a tartozás egy részét is elengedik a maradék visszafizetésének fejében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A koalícióban, melyet a Weber Shandwick Worldwide és a Sawyer Miller reklámkampánya támogat, a Bank of America, a Citigroup, a Mastercard, a Visa, a Capital One és a Discovery vesz részt. A hittelkártya-kibocsátók nem csak a kampány során működnek együtt, a HelpWithMyCredit.org-on, illetve a hozzá tartozó telefonszámon keresztül az érdeklődők közvetlenül a kártyaügyeiket intéző non-profit tanácsadó szervezethez fordulhatnak segítségért. A Bank of America beszámolója szerint 2008 januárja óta egyedül ő egymillió hitelkártya-szerződést módosított, miközben 400 tanácsadó cég működött közre az egyeztetésekben.

Nem kért ugyanakkor a "közösködésből" az American Express és a Chase, melyek maguk szeretnek az ügyfeleikkel kommunikálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők ne tennének lépéseket az ügyfelek kisegítése érdekében: a Chase például akár nullára is hajlandó csökkenteni a legnehezebb helyzetben lévők kamatát, a törlesztési időszakot pedig összegtől függően akár hatvan hónapra is elnyújtják. Az American Express pedig akár 40 százalékkal is hajlandó csökkenteni a havi törlesztőrészletet egy éven keresztül, egyes speciális esetekben pedig eltekintenek a felhalmozódott büntetőkamatok behajtásától.

Az amerikai bankok ügyfeleinek tehát már érdemes összeszedni minden bátorságukat és leülni megbeszélni, hogyan rendezzék a felhalmozódott tartozások ügyét. Jó kérdés persze, milyen arányban kell Magyarországon felgyülemlenie a hátralékoknak a bankoknál, hogy maguk ajánlják fel a segítséget az ügyfeleknek. És persze mikor lesznek hajlandóak elengedni a tartozás egy részét csak azért, hogy a maradék legalább befolyjon a kasszába.

Címkék:
ingatlanlufi,