Nekiesik a törvényhozás a hitelkártyacégeknek

Pénzcentrum2009. március 27. 12:30

Jövő héten ülhetnek össze az érintett kongresszusi bizottságok az Egyesült Államokban, hogy megrendszabályozzák a hitelkártya-kibocsátókat, akik a váratlan díjakkal és kamatemelésekkel kiverték a biztosítékot a lakosságnál és a törvényhozóknál egyaránt.

Ha minden igaz, jövő héten ül össze a kongresszus, hogy megregulázza a kártyakibocsátókat, akiknek gyakorlata ellen évek óta tiltakoznak az érdekvédelmi szövetségek. A mostani szabályok akár a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve előírásainál is keményebbek lehetnek.

Tavaly decemberben ugyanis megszigorította a Fed a hitelkártyacégek szabályait, melyeket maga a Fed-elnök Ben Bernanke is tisztességtelenekkel és megtévesztőnek minősített.

A decemberi szabályok többek között előírják az előre történő értesítést az emelkedő kamatokról és átláthatóbb közleményeket sürgetnek. Ha a jövő héten megtárgyalásra kerülő törvények elfogadásra kerülnek, a 21 éve alattiak csak szülői vagy gondviselői felügyelettel válhatnának kártyatulajdonossá, és megtiltaná a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítást is - mely Magyarországon is több fórumon keltett már felháborodást.

Címkék: