Folyamatosan szivárog az adócsomag

Világgazdaság2009. február 10. 09:30

Az elmúlt húsz év legátfogóbb adó- és járulékreformja készül -mondta tegnap a miniszterelnök, arra reagálva, hogy több részlet is kiszivárgott a kormány jövő hét elején bemutatandó adócsomagjáról. Hivatalosan még nincs döntés, de valószínű, hogy csökkennek a munkára rakódó terhek, nő a fogyasztási adó és több kedvezmény is megszűnik.


A Pénzügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint több változat is készül a kormány jövő hét elején bemutatandó adócsomagjáról, a részletekről ugyanakkor egyelőre nem született döntés. Az azonban biztosan látszik, hogy csökkennek a munkára rakódó adó-és járulékterhek, emelkedik a személyi jövedelemadó sávhatára, nő fogyasztási adó és megszűnik az adókedvezmények egy jelentős része.

A Világgazdaság információi szerint a munkáltatók által fizetendő tb-járulék a jelenlegi 32 százalékról összességében 26-ra csökkenne, ezt azonban csak a minimálbér kétszereséig - idén tehát havi bruttó 143 ezer forintos jövedelemig- lehetne igénybe venni.

A tavaly ősszel elfogadott, ám később - éppen a gazdasági válságra való hivatkozással - visszavont adócsomagot idézi az is, hogy a jelenlegi 16 százalékról 19-re nőne a társasági nyereségadó mértéke, miközben számos, az adóalap meghatározása során figyelembe vehető korrekciós tényezőt megszüntetnének.

Az Index tegnapi információi szerint 2,2 millió forintra emelkedne a személyi jövedelemadó sávhatára. Ennek hatását ugyanakkor tompítaná az adókedvezmények szűkítése és az adómentes juttatások megszüntetése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormányfő szerint nem 1-2 százalékos módosítgatás, hanem átfogó reform lesz, amelynek nyomán alig marad olyan része az adórendszernek, amely ne módosulna.

Címkék:
társasági nyereségadó,