Rohamosan emelkedik a rossz adósok száma!

Pénzcentrum2009. február 5. 19:45

Egyre többen vannak a bankok lakossági "feketelistáján": egy év alatt 55 %-kal emelkedett a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági részében nyilvántartott hitelmulasztások száma - mondta Nagy Róbert, a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A lakossági "feketelistán" 2007 végén még 433 ezer, 2008 végén már közel 670 ezer élő mulasztást tartottak nyilván. A növekedés a 2006-os 281 ezres élő tételhez képest még drasztikusabb. A rendszerben nyilvántartott összes lakossági mulasztás száma tavaly év végén egymillióra.

Az új mulasztások száma havonta 20-30 ezerrel növekszik, míg korábban havi 10-15 ezerrel. Az új mulasztások növekedése 2007 harmadik negyedévében kezdett megugrani. A negatív csúcs tavaly júliusban volt, amikor 39 ezer darab új mulasztás került be az adatbázisba.

Az elnök-vezérigazgató úgy vélekedett, hogy a tavalyi negyedik negyedévben begyűrűzött gazdasági világválság hatása a KHR lakossági adatain a bekerülési szabályok miatt még nem érződik, az első negyedév végén, illetve a második negyedévben lehet számítani erre.

A KHR "feketelistájára" azok adatai kerülnek, akik legalább a minimálbér (jelenleg 71.500 forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lekérdezések számának alakulása az elnök-vezérigazgató szerint az elmúlt négy hónapot tekintve különösen a lakossági szektorban a hitelezés megtorpanására utal. A hitelezési aktivitás a vállalati szektorban is mérséklődött, ám ott kisebb mértékben.

Címkék: