Itt a kamatdöntés: visszavágta az alapkamatot az MNB

MTI2024. február 27. 14:05

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén. A testület a kamatfolyosó két szélét  is ilyen mértékben csökkentette.

Legutóbbi, januári kamatdöntő ülésén a monetáris tanács 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, 10,00 százalékra, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte.

A Portfolio azt írja, a szakértők előzetesen teljesen megosztottak voltak a tekintetben, hogy 100 bázispontra vált-e a monetáris politika, vagy maradnak a korábbi lazítási ütemnél. A 75-100 bázispontos kamatcsökkentés körüli dilemma jól mutatja a magyar gazdaság megítélése és kilátásai körüli bizonytalanságot.

Az elmúlt hónapokban – elsősorban a kormányzat felől – egyre erősebb volt a nyomás a jegybankon, hogy gyorsítania kellene a kamatvágások ütemén. A januári tanácsülésen már két tag a 100 bázispontos csökkentésre szavazott, jelezve, hogy az asztalon van a gyorsítás kérdése. Sőt, valójában az MNB a kommunikációjával már az előző napokban elkezdett megágyazni a gyorsításnak, és érezhetően szándékában állt az erőteljesebb lazítás útjára lépni. Erről azonban az utolsó pillanatban letett, így a nagyobb kamatcsökkentés végül januárról februárra tolódott - írja a lap a mai döntés kapcsán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MNB tehát februárban már a nagyobb mértékű csökkentésre hajlott. Ennek hátteréről várhatóan többet megtudhatunk a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón, illetve a jegybank közleményéből is.

Címkék:
mnb, alapkamat, jegybank, gazdaság, jegybanki alapkamat, kamatdöntés, tanács, mnb kamatdöntés,