Pogátsa Zoltán: ezermilliárdokba kerül a magyar adófizetőknek Mini-Dubaj, miközben a külföldiek profitálnak

Pénzcentrum2024. február 5. 12:15

A Rákosrendező területére tervezett, „Mini-Dubaj” néven elhíresült beruházás megvalósítása sokkal több veszteséget okoz Magyarországnak, mint hasznot - közölte a Levegő Munkacsoport, amely a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak küldött véleményében azt is kifejti, hogy a terv megvalósítása az Alaptörvény és a környezetvédelmi törvény rendelkezéseibe ütközhet.

A kormány 2024. január 11-én tette közzé „a Magyarország kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” szóló törvényjavaslatot társadalmi egyeztetésre. A dokumentum szerint „Rákosrendező állomás területének vegyes célú ingatlanfejlesztésként történő fejlesztése” keretében a Magyarország a következő támogatásokat adja „az Egyesült Arab Emirátusban (EAE) székhellyel rendelkező magánbefektetőknek”: a megvalósításhoz szükséges állami infrastrukturális fejlesztésekhez legalább 800 millió eurót (303 milliárd forintot), 27 helyett 5%-os áfát (azaz 422 milliárd forint kedvezményt) és több százmilliárd forintot érő területet.

A Levegő Munkacsoport szerint a terület beépítésével óriási veszteség éri a fővárost, hiszen zöldterület helyett aszfalt és beton borítja majd a területet. Lukács András elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaválság miatt éppen a zöldterületek bővítésére és a meglévők megóvására lenne szükség. A beruházás továbbá jelentős energia- és nyersanyag-felhasználással jár, pedig uniós kötelezettségünk az energiafelhasználás csökkentése, és az építőipari nyersanyagok bányászata okozta jelentős károk miatt már az országban több helyen folynak a tiltakozások.

Pogátsa Zoltán, a civil szervezet elnökségi tagja hozzátette, hogy szerinte inkább átcsoportosításon kellene gondolkodni.

A hazai épületállomány energiahatékonysága rendkívül rossz, így az épületfelújításra kellene átcsoportosítani minden lehetséges forrást. Viszont az új beruházás elvonná a pénzt és a szakembereket is a meglévő épületek korszerűsítésétől. Ráadásul a »Mini-Dubaj« több ezermilliárd forintos költségét magyarok fizetnék, hiszen a külföldi beruházó nem jótékonyságból fektetne be, hanem jelentős profittal szeretné visszakapni a pénzét, amit nyilvánvalóan kivisz majd az országból

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- fogalmazott Pogátsa Zoltán. A Levegő Munkacsoport feltételezi, hogy a budapesti „Mini-Dubaj” megvalósítása az Alaptörvény és a környezetvédelmi törvény rendelkezéseibe ütközik.

borítókép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
otthon, beruházás, magyarország, építkezés, dubaj, beruházások, civilizáció, szervezet,