Megrázó hírt kaptak a fával fűtő magyarok: erre nem készülhettek fel, de már itt a tél

Pénzcentrum2023. november 19. 19:02

Eltelt egy újabb hét, amin ismét rengeteg érdekes, izgalmas cikk jelent meg a Pénzcentrumon. Éppen ezért rendszeres heti összefoglalónk során most is összegyűjtöttük a legfontosabb, legolvasottabb írásainkat.

Így trükköznek az önkiszolgáló kasszákkal Magyarországon: az Auchan, Tesco, Lidl, Penny is érintett

Csalás miatt nyomoznak egy férfival szemben, aki a megvásárolni kívánt termékekre jóval olcsóbb áruk vonalkódjait ragasztotta fel, így az önkiszolgáló pénztárnál jóval kevesebbet fizetett. Ezt ötször is el tudta játszani, hatodszorra bukott le. A nagy hazai boltláncok közül szinte mindegyiknek vannak önkiszolgáló egységei, így szinte kivétel nélkül érintettek lehetnek hasonló bűncselekményekben.

Sokkoló hírt kaptak, akik fával fűtenének 2023 telén: erre a legtöbb háztulaj nem készült fel

Egyetlen hónap alatt 13 százalékkal drágult a fabrikett Magyarországon a KSH adatai szerint. A tűzifa mázsaára ennyire nem lőtt ki, de így is komoly pofonba futhat bele, aki a kemény hidegek beállta előtt kapkodva intézné a vásárlást. És itt nem csak az egyre szaporodó átverésekre kell gondolni: rengeteg pénzt bukhatunk azon is, ha nem ismerjük az egyes tüzelőfajtákat.

Lemondott a Nemzeti Színház igazgatója: vállalja a felelősséget a súlyos balesetért Vidnyánszky Attila

Beismerte felelősségét és lemondott a Nemzeti Színház éléről a kárpátaljai rendező.

Eddig tiltólistán volt, 2023-tól álomfizetést érhet a magyar munkahelyeken: egyre többen lépnek

A legtöbb vállalat a felvételi eljárása során továbbra is rosszalló pillantást vet azokra a jelöltekre, akiknek az életrajzában több olyan munkahely szerepel, ahol maximum 1 évet töltöttek el. Pedig az ítélkezés helyett jobban járnának, ha a munkahelyváltás okaira keresnék a választ, az Y és Z generáció tagjai ugyanis gyakran válnak karrierturistává azért, hogy megtalálják a számukra legjobb munkahelyet. Még akkor is, ha addig több szervezetet hagynak maguk mögött.

Újabb nyugdíjemelésről egyeztet a kormány: ennyi pluszpénzt kaphatnak az idősek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzügyminisztérium a kormány honlapján tette közzé társadalmi egyeztetésre a januári nyugdíjemelés mértékére vonatkozó javaslatát.

Szabályosan menekülnek ezekből városokból, és a környékükről is a magyarok: ide tartanak sokan

Az elmúlt években rengeteg meghatározó változás történt a magyar ingatlanpiacon. A koronavírus világjárvány hatásai fellendülést hoztak a kertes házak, nyaralók, üdülőövezeti ingatlanok, második otthonok piacán, amelynek a rezsikrach vetett véget és az ingatlanok energiaigénye lett a fő szempont. Mindeközben a hitelkamatok az egekbe szöktek, a bankok szigorítottak az igénylés feltételein és kipörgött a családtámogatások hatása is. Amíg pár éve még özönlöttek a kiköltözők az agglomerációkba, az ország több pontján már nem ez a jellemző. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, hogyan alakult a lakóhelyet váltók áramlása Budapestről és más nagyvárosainkból az agglomerációba, vagy éppen a Balatonhoz. A friss számok szerint már korántsem azok a legfelkapottabb vidékek, amelyek néhány éve voltak.

Súlyos dolog derült ki a magyar tv-paprikáról: az Aldi, Auchan, CBA, Lidl, Penny, Spar, Tesco is érintett

Tízszeres a bérkülönbség az ország legjobban és legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ágai között: mialatt Tolnában a legjobban kereső dolgozók több mint nettó 1 millió forintot visznek haza átlagosan, Nógrád megye legrosszabbul keresőinek átlagbére alig haladja meg a 100 ezer forintot. Beleástuk magunkat a KSH óriási adathalmazába, hogy kiderüljön, melyek az egyes megyék legjobban és legrosszabbul fizető nemzetgazdasági ágai. Mint kiderült, még a top keresők között is jelentős, 30 százalékos a bérolló, a legkevesebbet hazavivők körében pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

Félmillió magyar alatt ketyeg a bomba: ha ezt nem teljesítik, súlyos milliókat fizethetnek az államnak

Magyarországon 2012 óta majd 700 ezer embert vettek fel egyetemekre. Ez a dátum pedig azért kiemelten fontos, mert ekkor kerültek bevezetésre a hallgatói szerződések. Ezek azt a célt szolgálják, hogy azok, akik az állam pénzén végezték tanulmányaikat, legalább annyi ideig dolgozzanak Magyarországon, ameddig a képzésük tartott. Ilyen élő szerződése jelenleg 478 ezer magyarnak van – tudta meg lapunk a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, akik elárulták azt is, egy állami ösztöndíjas tanuló képzési költsége átlagosan 6 millió forint.

Címkék:
pénzcentrum.hu, gazdaság, heti összefoglaló,