Így vágja a fát maga alatt az EU a klímaválságban: ennek könnyen lehetünk mi az áldozatai

24.hu2023. október 23. 16:32

Jordán Ferenc rendszerökológus, az MTA doktora, a Pármai Egyetem kutatója és a Nápolyi Zoológiai Állomás külső munkatársa új, Az ember vége, a természet esélye című könyvében a környezeti krízis jelenségét járja körbe a problémák gyökereitől konkrét hatásaikon át a potenciális jövőig. A szakértővel a 24.hu készített interjút, melyben megoldásokat is vázol, amelyeket röviden így lehet összefoglalni: az alkalmazkodáshoz alapjaiban kell átalakítanunk a kultúránkat.

A szakértő szerint ha nem is a kipusztulás, nagy átalakulások várnak az emberiségre. Benne lehet a pakliban a népesség drasztikus csökkenése, és a jövőben feltehetően sok mindenről le kell majd mondanunk. "Komoly konfliktusok, háborúk és járványok is várhatók" - mondta Jordán Ferenc a lapnak. Ugyanakkor a totális civilizációs összeomlás nem tűnik reálisnak a szakértő szerint.

Átalakulások, konfliktusok, népességmozgások, járványok lesznek, sőt, már most is vannak, ezek még hangsúlyosabbá fognak válni. Ha viszonylag jól akarunk kijönni a helyzetből, nem szabad rövid távú intézkedésekkel operálni

- mondta el az interjúban a szakértő. Többek között arról is beszélt, milyen hatása lehet Európára a klímaválságnak. "Az Európai Unióban az a szép, hogy az országok elvileg közösen gondolkoznak, keresik a megoldásokat, csakhogy az egység nagyon könnyen megbontható. Ezt látjuk az utóbbi években, elég az ukrajnai háborút nézni. Belekényelmesedtünk a korábbi, mára elillant stabilitásba" - magyarázza Jordán Ferenc.

Mi történik majd, ha Marseille-ben egy nap elfogy a víz? Mi lesz, ha már nem egy, hanem negyven nagyvárosban tombol vízhiány? Azt hiszem, az olajért folyó harcok mértéke semmi azokéhoz képest, amelyeket a vízért vívnak majd. Amikor elfogy az olaj, felmennek az árak, az ember lemond némi kényelemről. Ha nincs víz, akkor az életéért küzd. Megint csak elmondható, hogy nem a távoli jövőről beszélünk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- emeli ki a kutató hozzátéve, hogy "látjuk a bajt, azt is, hogy tehetünk ellene, csak sajnos a holnap érdeke nem ugyanaz, mint a pillanaté".

Címkék:
víz, járvány, vízhiány, európai unió, népesség, eu, klímaváltozás, szakértő, klímakatasztrófa, klímaválság,