Megint odaszúrt Matolcsy: ez a valós oka a kegyetlen inflációnak a jegybank elnöke szerint

Pénzcentrum2023. október 10. 09:12

A jegybank elnöke szerint az intézkedések éppen hogy megfékezték az inflációt, és inkább az ársapkáknak köszönhető, hogy az áremelkedés üteme ennyire megugrott.

A magyarországi infláció még tavaly ősszel elvált a régiós átlagtól, ennek egyik oka pedig a nagy energiafüggőség volt - ezt Matolcsy György írta két képviselő neki címzett írásbeli kérdésére. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az ársapkák is fontos tényezői voltak a száguldó inflációnak, a kereskedők ugyanis kompenzálni akarták a kötelező akciók kereskedelemre gyakorolt hatását.

Matolcsy azt is leszögezte, hogy szerinte nem szabad egyedül a jegybankra tolni a felelősséget az infláció elszabadulásában. Mint fogalmazott: épp fordítva gondolja, álláspontja szerint a jegybank intézkedései okozták azt, hogy néhány hónap alatt stabilizáódni tudott az áremelkedés üteme.

Összefoglalóan tehát, az infláció nagymértékű emelkedését és az árfolyam 2022. őszi gyengülését nem az MNB intézkedései okozták. Éppen ellenkezőleg: az MNB határozott és hatékony döntései stabilizálták a pénzpiacokat és erőteljes dezinflációt indítottak be

- írta válaszában a jegybank elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

borítókép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA 

Címkék:
mnb, jegybank, matolcsy, infláció, áremelkedés, matolcsy györgy, inflációs adat, elnök, intézkedések, infláció mértéke,