Gulyás Gergely: döntött a kormány, kifizetik az elkaszált Erasmus-ösztöndíjakat

Pénzcentrum2023. január 12. 10:31

Gulyás Gergely a reggeli kormányinfón bejelentette, hogy a kormány abban az esetben, ha nem sikerül megállapodásra jutni az Európai Bizottsággal átvállalja az Erasmus-ösztöndíjak kifizetését.

A szerda reggeli kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány a jövő évi Erasmus-ösztöndíjakat kifizeti, ha addig nem sikerül megállapodásra jutniuk az ügyben az unióval. A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a jelenlegi probléma azokat nem érinti, akik most mennek Erasmus-ra, hiszen az ő szerződésük már alá van írva.

Az Erasmus-ösztöndíjak kifizetésének ügyében Navracsics Tibor fog egyeztetni, de a kormány reméli, hogy a fennálló probléma csak egy félreértés és nem lesz gond a jövő évi ösztöndíjak kifizetésével. Mindezek mellett Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány álláspontja szerint biztosítva van a tanszabadság az alkotmányban lejegyzettek szerint a modellváltó egyetemeken is.

A miniszter a kormányinfó keretében elmondta, hogy a költségvetés idén fog az Országgyűlés elé kerülni, amit a tervek szerint márciusban el is fognak tudni fogadni. Elmondta, hogy az államadósság tavaly 76 százalékról 73,5 százalékra csökkent. A reálbérek 2022 első tíz hónapjában 4 százalékkal nőttek az infláció ellenére is.

Gulyás Gergely elmondása szerint az idei évben az a cél, hogy el tudjuk kerülni a recessziót és a kormány a tervei szerint a továbbiakban is ragaszkodik ahhoz, hogy csak az átlagfogyasztásig lehet rezsicsökkentett áron venni az áramot és a gázt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gulyás Gergely kitért a napelemes pályázatokra is. A cél az, hogy beinduljanak a kifizetések, és január végéig többen megkapják az elnyert összeget. Ezen felül a kormány tervei között szerepel, hogy a fürdőknek is összeállítson egy mentőcsomagot, azonban az ehhez szükséges egyeztetéseket még nem kezdték meg.

Fotó forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék:
kormány, reálbér, egyetem, ösztöndíj, tanulás, költségvetés, jövő, erasmus, reálbérek, kormányinfo, gulyás, probléma, ösztöndíjprogram,