Ennyi pénz kell ma, ha lakást vennél itthon: sokaknak álmodozni sem érdemes

Pénzcentrum2023. január 10. 20:02

A mai világban egyre többet hallani, hogy szinte lehetetlen hitelhez jutni, vagy ha mégis sikerül, akkor is embertelenül magasak a törlesztő részletek. De, ha lakást szeretnénk venni, akkor milyen lehetőségek után nézhetünk és kitől kérjünk segítséget? Kinek éri meg tényleg a lakáshitel és milyen állami támogatások is vannak pontosan? Az RTL Reggeliben erre keresték a választ Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője segítségével.

Egyre többször hallani, hogy szinte lehetetlen hitelhez jutni, vagy legalábbis nem érdemes. Azonban sokak számára lakáshitel nélkül elérhetetlen a saját lakás. Azoknak, akik élhetnek a CSOK-kal és a Babaváró hitellel jelentősen könnyebb dolguk van, de felmerül a kérdés, hogy mégis mikor érdemes lakáshitelhez folyamodni és mégis mi a legjobb megoldás a jelenlegi ingatag helyzetben.

Bár jelenleg messze azok élveznek előnyt lakásvásárlás szempontjából, akiknek van, vagy terveznek gyereket, de azoknak is több lehetősége van, akik nincsenek olyan jó anyagi helyzetben, vagy egyedülállóként szeretnének belevágni a lakásprojektbe.

Vannak piaci lehetőségek is, de ezekről kevesebb szó esik. Ilyen például az MNB feltételrendszere alapján kialakított lakáshitelek, amik jellemzően alacsonyabb kamatozásúak és nincs gyerekvállalás és egyéb feltételek hozzákapcsolva

– mondta Binder István, aki szerint, ha valakinek van kezese máris kedvezőbben lehet felvenni piaci hitelt is.

Binder István arra is kitért, hogy nem érdemes félni a fix kamattól, mert sokszor van arra lehetőség, hogy a futamidő alatt, ha lentebb mennek a kamatok, akkor csökkentsük azt. Ráadásul nagyon nagy előnye, hogy a törlesztőrészletével tudunk előre számolni. A szakértő szerint érdemes lehet megvásárolni eladósodottak otthonát, azonban mindig érdemes utánajárni a részleteknek, hogy van-e rajta jelzálog például. Azonban felmerül a kérdés, hogy mi az a minimum összeg, amivel rendelkeznünk kell ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljanak velünk a bankokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugye két szempont van. Egyrészt az ingatlan értékének a 80 százaléka a maximum, amit a banktól felvehetünk, de jellemzően a 20 százalékos önerőnél is többre van szükségünk. A másik szabály pedig az, hogy a jövedelmemnek az 50 százalékánál nem lehet magasabb a törlesztőrészlet, ha nagyon magas a jövedelmem, akkor pedig 60 százalék

– árulta el Binder István, aki szerint érdemes mindenképpen alaposan végig nézni a hitellehetőségeket, mielőtt igényelnénk azt.

Címkék:
lakáshitel, jelzáloghitel, lakásvásárlás, csok, jelzálog, előrejelzés, babaváró, babaváró hitel,