Mégsem ússzuk meg a rezsirémálmot idén télen: megint kezd durván elszállni a gáz ára

Világgazdaság2022. december 2. 09:44

Az utóbbi pár hétben pozitív hírek érkeztek az európai gáztőzsdéről, ugyanis az enyhe időnek és az Európában felhalmozott gáztartalékoknak köszönhetően jelentősen csökkent a földgáz megawattóránkénti ára. Most viszont újra drágulásnak indult a szénhidrogén – írja a Világgazdaság.

Úgy tűnt, augusztus végén tetőzött a földgáz megawattóránkénti ára holland TTF gáztőzsdén, és október végéig lement a 100-120 eurós sávba. Ehhez hozzájárult, hogy az idei fűtési szezon jóval később kezdődött az enyhe időjárásnak köszönhetően, de az is, hogy az EU-s országok jelentősebb tartalékokat halmoztak fel, ami csökkentette a gáz iránti keresletet a piacon.

Most viszont ez a tendencia megfordulni látszik, ugyanis ezen a héten a 120 eurós megawattóránkénti ár 160-ra ment fel. Emögött többek között az LNG-terminálok tervezettnél lassabb megnyitása állhat, valamint a fűtési szezon kezdete, amivel az egész kontinensen nőtt a fogyasztás. Összességében pedig a magyar lakossági számlákat is növelheti később, ha nem megy vissza a gáz ára.

Címkék:
fűtés, gáz, energia, árak, drágulás, fűtési szezon, infláció, földgáz, szezon, árdrágulás, energiakrízis, gáz ára,