Nem érdemes elmismásolni a papírmunkát: akár a gázt is kikapcsolhatják

Pénzcentrum2022. szeptember 16. 16:32

A földgázpiacon kialakult extrém árhelyzet mind a hazai földgázkereskedők, mind pedig a fogyasztók számára korábban nem tapasztalt következményekkel jár. Az ellátás biztonsága érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a földgázkereskedők figyelmét, hogy ügyfeleiknek időben adjanak a kockázati besorolásuknak megfelelő ajánlatot; az érintett földgázfelhasználók pedig ne halasszák tovább földgázszerződésük megkötését annak érdekében, hogy elkerüljék a szerződés nélküli vételezés és a szolgáltatásból való esetleges kikapcsolás következményeit.

A versenypiacon vásárló földgázfelhasználókat, így különösen a gazdasági szereplőket, állami szerveket, önkormányzatokat jelentős kihívás elé állítják a megváltozott gazdasági körülmények. Az orosz-ukrán háború miatt a földgázpiacokat egyszerre jellemzik a korábban tapasztaltaknál lényegesen magasabb árszintek, valamint az árak nagyfokú változékonysága. Bár fizikailag rendelkezésre áll a hazai fogyasztás kielégítéséhez szükséges gázforrás, azonban ennek ára a korábbi jellemző árszint legalább négy-ötszöröse, de szélsőséges esetben akár tíz-tizenötszöröse is lehet.

Ezek a körülmények általánosságban a szabadpiaci földgázkereskedők ajánlatadási gyakorlatának szigorodását eredményezték, egyebek mellett:

  • a korábban megszokott és költségkomfortot biztosító fix árú ajánlatok helyett tőzsdeindexált ajánlatok általánossá válását;
  • a hitelkockázati besorolás és a fizetési feltételek szigorodását;
  • a korábban akár többhónapos fizetési határidők lerövidülését, majd eltűnését, helyette akár előrefizetési kötelezettségek beépülését;
  • az euró alapú elszámolás térnyerését;
  • a rugalmassági kedvezmények visszaszorulását, az átvételi tolerancia sáv szűkülését a szerződéses feltételekben.

A jelenlegi extrém piaci helyzet mind a hazai földgázkereskedők, mind pedig a fogyasztók számára korábban nem tapasztalt, új helyzetet jelent, melynek körültekintő, kölcsönösen felelős kezelésére a MEKH nyomatékosan felhívja a figyelmet.
MEKH felhívja a szabadpiaci kereskedők figyelmét, hogy felelős és prudens módon járjanak el a kereskedelmi kampány utolsó heteiben és pénzügyi lehetőségeiken belül gondoskodjanak róla, hogy minden ügyfél időben kapjon a kockázati besorolásának megfelelő ajánlatot. A piaci helyzet miatt megváltozott, aktuális ajánlati feltételeikről pedig széleskörűen és időben tájékoztassák a fogyasztókat.

Ezen felül a fogyasztók esetében hangsúlyozza a MEKH, hogy a szabadpiacon tevékenykedő földgázkereskedőknek nincs ellátási kötelezettsége, így a megnövekedett piaci- és ügyfélkockázat akár ahhoz is vezethet, hogy a rizikósnak ítélt ügyfelek korábbinál jóval kedvezőtlenebb feltételek mellett, vagy akár egyáltalán nem kapnak ajánlatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ügyfelek, földgázfelhasználó vállalkozások, szervezetek számára a fentiek indokolttá teszik saját földgázbeszerzési gyakorlatuk felülvizsgálatát, rugalmasabbá tételét. Tekintettel a közelgő határidőre, és arra tényre, hogy sok fogyasztó még mindig nem rendelkezik megkötött földgáz-kereskedelmi szerződéssel az október 1-jén kezdődő új gázévre vonatkozóan, MEKH felhívja az érintett földgázfelhasználók figyelmét, hogy ne halasszák tovább a földgázszerződésük megkötését, hogy elkerüljék a szerződés nélküli vételezés következményeit és a szolgáltatásból való esetleges kikapcsolást.

Címkék:
gáz, mekh, fogyasztó, fogyasztóvédelem, fogyasztás, földgáz, hazai, földgázfogyasztás, fogyasztók,