Rég nem látott drágulás tart Magyarország felé: ez már tényleg fájni fog

Portfolio2022. szeptember 7. 09:32

A szakértők többsége szerint továbbra is az árstopok fenntartásától függ, mikor tetőzik az infláció, de az igazi kérdés már inkább az, mennyivel emelkedik 20 százalék fölé a ráta - írja a Portfolio.  

Átlagosan 15,7%-os áremelkedést várnak augusztusra a szakértők: ebben még nem lesznek benne a megemelt rezsiárak, de a kedvezményes benzinár jogosultjainak szűkülése igen, ami rárakódik az amúgy is magas élelmiszerár növekedésre – emelte ki Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatója. Szerinte a forint gyengülése valószínűleg tovább emelte az iparcikkek inflációját, és a piaci szolgáltatásoknál is további drágulást vár. A nagy ugrás azonban majd a szeptemberi inflációban várható.

Egyelőre csak sejtésünk van arról, hogy pontosan miként kalkulálhatja a statisztikai hivatal a fogyasztói kosárban szereplő üzemanyagárat, így ez egy rendkívül nagy bizonytalansági tényezőt jelent az augusztusi infláció előrejelzése során -  hangsúlyozza Virovácz Péter, az ING Bank elemzője.

Hónapok, sőt évek óta arra várunk, mikor tetőzik végre az éves alapú infláció, de ennek időpontja folyamatosan kitolódik, sőt egyelőre még érdemi lassulást sem látszik. 

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
infláció, fogyasztó, áremelkedés, szakértő, augusztus, szakértők, inflációs adat, infláció mértéke, árstop, benzinárstop, élelmiszer-árstop, ársapka,