17 °C Budapest
New construction, external wall insulation.

A rezsipánik ösztönzi és átformálja a lakosság lakáskorszerűsítési terveit

2022. augusztus 24. 06:30

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzőleg hat a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveire – ez már egy hónap elteltével is érezhető. Emellett jelentősen módosította az elvégeztetni tervezett korszerűsítési feladatok körét: a külső nyílászárok cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, a hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények erősen nőttek, a napelemes, napkollektoros rendszerek kiépítése iránti kereslet pedig valósággal felrobbant - derül ki GKI és a Masterplast közös augusztusi kutatásának eredményeiből.

A GKI lakossági felmérés-sorozata részeként az augusztusi megkérdezés a rezsicsökkentés szabályainak változása által érintett lakossági kör, illetve az energiamegtakarító korszerűsítési tervek és szándékok feltérképezése céljából készült. Az előbbi témáról cikkünk első részében számoltunk be. A jelen megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. Az adatfelvétel augusztus 3-a és 12-e között történt. A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek.

A felmérési eredmények szerint a háztartások 6,5%-a biztosan, 13,4%-a valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez (vagy legalábbis belekezd ebbe). A finanszírozást segíti, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az idei év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Az esetleges hosszabbításról (még) nem született kormányzati döntés. Márpedig a kapott válaszok alapján Magyarországon társadalmi konszenzus van arról, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kell(ene) a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat - ezzel a válaszadók kétharmada teljes mértékben, egyötödük jórészt egyetért.

2023-ban energetikai korszerűsítést a háztartások 5,1%-a biztosan, 20,2%-a valószínűleg tervez. Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70%-a jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60%-a már idén is mozgolódna. A 2022-re vonatkozó energetikai korszerűsítési szándék az egy hónappal korábbi, júliusi megkérdezéshez képest mémileg erősödött – ez egyfajta „pánikreakció” eredménye lehet. A rezsicsökkentés szabályainak módosításából adódó valódi költséghatás vélhetően sokak számára csak egy hosszabb időszak elteltével lesz igazán értékelhető. Az esetleges energiamegtakarító beruházások megtérülésével kapcsolatos információk rendelkezésre állása, illetve az ezek alapján meghozott döntések időigényesek. A kapott válaszok szerint 2023-ban a lakosság energiamegtakarító célú beruházásai tovább élénkülnek.

Szokás szerint a legaktívabbak a családi házak (például a „Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32%-uk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14%. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11% (2022-ben) és 16% (2023-ban), az 51 és 100 négyzetméter közöttiek esetében 17 és 22%, a 101 és 150 négyzetméter közöttieknél 33 és 38%, míg a 150 négyzetméter felettieknél 40 és 47%. A saját várakozásuk szerint a rezsiemelkedés érintettjei sokkal aktívabbak lesznek (23 és 30%), mint az ezáltal nem érintettek (15 és 18%). Érezhető továbbá a települési lejtő hatása (a legaktívabbak a községi lakosok lehetnek) és az életkori hatás is (a fiatalabbak inkább terveznek korszerűsítést, mint az idősebbek).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha összevetjük a júliusi és az augusztusi felmérések adatait arról, hogy a válaszadók milyen konkrét energiamegtakarítást szeretnének elérni, érdekes képhez jutunk. A tetőfelújítás-szigetelés, az árnyékolástechnikai munkák és az égéstermék-elvezetők korszerűsítése esetében a jelen felmérés során is az előző havi válaszok köszönnek vissza. Ugyanakkor a külső nyílászárók cseréje júliusban minden ötödik felújítást tervező háztartást érdekelt, augusztusban már minden negyediket. A fűtési rendszer kialakítása-korszerűsítése iránt júliusban minden negyedik korszerűsítésre törekvő háztartás érdeklődött, augusztusban már minden harmadik. A hőszigetelési munkák iránti érdeklődés egy hónap alatt megduplázódott – júliusban csak minden hatodik korszerűsítésre készülő válaszadó említette ezt, augusztusban már minden harmadik. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje esetében az érdeklődés valósággal robbant: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16%-a szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40%-uk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 10:05
 Szombattól a Nemzeti Sport az állami tulajdonú gazdasági társaság, a Nemzeti Sportügynökség tulajdo...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?