Kiderült a fájó igazság a magyar inflációról: ezért ilyen brutális a drágulás itthon

Pénzcentrum2022. június 27. 13:08

10 százalék felett van az infláció, erre utoljára a 90-es évek végén volt példa Magyarországon. Nem egyedi a jelenség, a világ számos országában figyelhető meg hasonló mértékű drágulás, az okok között szerepel többek között az Ukrajnában zajló háború okozta élelmiszer és alapanyag ellátási problémák és a dráguló energiaárak. De pontosan hogyan áll össze az a fogyasztói árindex, amit az infláció meghatározására használnak és miért érzékeli a lakosság a hivatalos inflációnak a dupláját? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a CashTag, a Pénzcentrum videosorozatának legújabb része.

Az inflációt röviden csak pénzromlásként szoktuk definiálni, ami egyébként helyes is, de a mutató teljes leírása, hogy a háztartások által saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások árainak átlagos változása az előző év azonos időszakához képest.

Ezek a bizonyos, háztartások által vásárolt termékek és szolgáltatások 7 fő csoportra vannak osztva a KSH fogyasztói árindexében, ezek a következők: élelmiszerek, szeszes italok és dohányáruk, ruházkodási cikkek, tartós fogyasztási cikkek, háztartási energia, egyéb cikkek és üzemanyagok, szolgáltatások.

Ezeken a főcsoportokon belül vannak az 1000 darab konkrét termék és szolgáltatás, más néven az árreprezentánsok, amiknek az árváltozását méri a KSH és amik kiadják az éves átlagos árváltozást.

A GKI Gazdaságkutató Zrt rendszeresen végez egy felmérést a magyar háztartások körében és arról kérdezik a lakosságot, hogy ők mekkorának érzékelik az inflációt. Idén áprilisban a mért infláció mértéke 9,5% volt, amíg a GKI felmérése szerint 22 százaléknak érezte az árdrágulás mértékét. Ez jelentős különbség és az olló folyamatosan nyílik, ami idővel képes visszahatni a reálgazdaságra is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De mi okozza ezt a jelenséget? Röviden az, hogy a lakosság érzékelése nem tényeken, hanem tényleges árérzékelésen alapszik, melyeket erősen torzíthatnak a közelmúlt eseményei.

Címkék:
ksh, drágulás, áremelés, infláció, háztartások, fogyasztói árindex, cashtag,