15 °C Budapest
Close-up of hands of businesswoman analyzing stock market charts and key performance indicators

Itt vannak a legfrissebb adatok: így teljesít most a magyar ipar a háború árnyékában

2022. június 14. 20:32

2022 áprilisában az ipari termelés volumene 3,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7%-kal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértünk, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás számottevően csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. márciusinál 1,6%-kal kisebb volt.

2022. áprilisban az ipari termelés volumene 3,1%-kal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt áprilisi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz képest 1,6%-kal csökkent.

Az ipari export volumene 3,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 28%-át képviselő járműgyártás kivitele 8,5, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2%-kal csökkent. Az ipar belföldi értékesítése 13,3, a feldolgozóiparé 7,0%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,3%-kal bővült, ellenben a csekély súlyú bányászaté 3,9%-kal csökkent 2021 áprilisához viszonyítva. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21%-át képviselő járműgyártás 7,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 6,2, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,5%-  kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 15,5%-kal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 5,4%-kal bővült. A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 11,9%-kal emelkedett, mindkét értékesítési irányban növekedést mértünk. A legnagyobb súlyt (22%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,8%-kal, a legerőteljesebben pedig, 62%-kal a második legjelentősebb alágazat, a növényi, állati olaj gyártása nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Mindössze két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásáé 10,7, a pékáru, tésztafélék gyártásáé 0,2%-kal.

A legnagyobb mértékben, 23%-kal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 59, a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 10,9%-kal nőtt. A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,7%-kal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 2,1%-kal bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2021 februárja óta folyamatosan emelkedik a kibocsátás a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: áprilisban a termelés volumene 18,6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, főleg a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, ugyanakkor a kivitele jelentősen visszaesett. A legnagyobb mértékben, 8,5%-kal a gyógyszergyártás csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a külpiaci és a hazai eladások egyaránt bekövetkezett visszaesése miatt.

Az ipari termelés három régióban csökkent, a leginkább, 10,6%-kal Nyugat-Dunántúlon. A többi régióban 2,4 és 12,9% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Budapesten. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 9,9%-kal nagyobb volt a 2021. áprilisinál. Az új belföldi rendelések 7,6, az új exportrendelések 10,4%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány április végén 28%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,9%-kal nőtt. Az összes értékesítés 60%-át adó külpiaci eladások volumene 2,8, a 40%-ot képviselő hazai értékesítésé 9,3%-kal emelkedett. Az ipari termelés a régiók közül csak Dél-Dunántúlon (0,9%-kal) és Nyugat-Dunántúlon (7,9%-kal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 14,3%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 2,2 és 10,0% között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17