Kiderült az igazság a kegyetlen drágulásról: most üt csak be igazán az áremelkedés?

MTI2022. május 6. 16:31

A nagy márciusi drágulás után olcsóbb lett a nemzetközi élelmiszerkosár áprilisban, köszönhetően az árcsökkenésnek a növényi olajok és a gabonafélék piacán – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A növényi olajok és a kukorica ára csökkent, a rizs, húsfélék és tejtermékek viszont drágultak - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének jelentéséből.A nemzetközi élelmiszerkosár árváltozását nyomon követő FAO élelmiszerár-index 0,8%-kal zsugorodott az elmúlt hónap történelmi csúcsa után, ám a mutató még így is 29,8%-kal haladja meg a tavaly áprilisi értékét.

Ezen belül a növényi olajok árindexe 5,7%-kal zuhant a pálma-, napraforgó- és szójaolaj keresletének csökkenése után. Az indonéziai exportkészletek bizonytalansága keresztbe tett a még nagyobb csökkenésnek.

A mutató mérsékelt csökkenése üdvözlendő, főleg az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országok számára, azonban a szűk kínálat miatt az élelmiszer-alapanyagok ára még mindig nagyon magas, kihívás elé állítva az élelmezésbiztonság garantálását a leginkább rászorulók számára

– mondta a FAO vezető közgazdásza, Máximo Torero Cullen. A gabonaárak 0,7%-kal mérséklődtek, köszönhetően a kukorica árában bekövetkezett 3%-os csökkenésének. A búza a nemzetközi piacokon 0,2%-kal drágult az ukrán kikötők blokádja és az amerikai termelési körülmények bizonytalansága miatt, amit a vártnál bőségesebb indiai és orosz szállítmányok enyhítettek. A rizs ára 2,3%-kal nőtt március óta az intenzív kínai és közel-keleti kereslet miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eközben a FAO cukorár indexe 3,3%-kal nőtt a magas bioetanol árak, illetve a vártnál lassabb brazíliai betakarítás miatt. A húsfélék ára 2,2%-kal emelkedett egy hónap alatt, új rekordot döntve a baromfi-, sertés- és marhahús árának drágulása miatt. A baromfihús árát leginkább az ukrán export elakadása befolyásolta, tetőzve a madárinfluenza terjedésével az északi féltekén. Ezzel szemben a birkahús ára valamelyest mérséklődött.

A tejtermékek átlagosan 0,9%-kal kerültek többe áprilisban, miután a nyugat-európai és a csendes-óceáni tejkibocsátás kisebb volt a vártnál. A napraforgóolaj és a margarin időszakos hiánya miatt a vaj ára szintén nőtt.

Címkék:
árak, infláció, nemzetközi, ukrán, fao, rizs, kukorica, tejtermékek, élelem, árdrágulás,