Hivatalos: ennyivel emelkedik a nyugdíj 2022-ben

Pénzcentrum2021. május 4. 18:48

2022-re 5,2 százalékos GDP növekedéssel számol a kormány a jövő évi költségvetés tervezetében, Kiderült az is, hogy 3 százalékos inflációval kalkulálnak, ennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak is.

Az idei 4 százalék után 2022-re 5,2 százalékos GDP növekedéssel számol a kormány a jövő évi költségvetés tervezetében, amelyet kedd délelőtt ismertetett Varga Mihály. A gyors növekedés mellett is viszonylag nagy hiánycéllal, a GDP 5,9 százalékának megfelelő, 3152 milliárd forintos költségvetési deficittel számol a Pénzügyminisztérium.

Varga erről azt mondta, hogy az Európai Unió még 2022-ben is engedi a tagállamoknak, hogy eltérjenek a 3 százalékos deficitszabálytól, a kormány legfontosabb gazdaságpolitikai céljaihoz pedig ki szeretné használni ezt a költségvetési mozgásteret.

A jövő évi büdzsé fontos célja emellett a gazdaság járvány utáni újraindítása, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének folytatása és a 25 évnél fiatalabbnak szja-mentességének bevezetése. Más adócsökkentéseket is tervez a kormány, a 6 éves bérmegállapodás értelmében például két százalékponttal kell csökkenteni a szociális hozzájárulási adót. 

A gazdaság újraindítására 7308 milliárd forinttal számol a kormány. 2022-ben is elkülönített egy jelentősebb összeget, 3620 milliárd forintot az Egészségbiztosítási és Járvány elleni Védekezési alapba, ezzel biztosítja a járványügyi kiadásokat, ha még jövőre is lenne ilyenre szükség.

Az egészségügyre 2558 milliárd forintot tervez költeni a kormány jövőre, 269 milliárd forinttal többet, mint az idén. Uniós fejlesztésekre 3001 milliárd forinttal számol a kormány, ennek része az a 405 milliárd forint, amit a kormány reményei szerint jövőre a Helyreállítási Alapból le lehet majd hívni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A költségvetés tervezetében jól látszik az egyetemi modellváltás is. A nem állami felsőoktatási intézmények támogatására jövőre 172,48 milliárd forintot különít el a kormány, az állami fenntartású egyetemekre és főiskolákra pedig 76,33 milliárd forintot.

A költségvetés tervezete 3 százalékos inflációval számol jövőre - tehát a nyugdíjak is ennyivel emelkedhetnek.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a költségvetés tervezetét bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, az Országgyűlés június közepéig, 11-én vagy 14-én el is fogadhatja a javaslatot. 

Címkék:
kormány, költségvetés, gazdaság, országgyűlés, varga mihály, gdp, pénzügyminisztérium,