Európai döntésre vár a forint: 299 az euró

Pénzcentrum2013. május 2. 10:02

Csekély mozgások jellemezték a bankközi forintpiacot a szerdai magyar (és európai) munkaszüneti nap mellett, a jegyzések a 299-es szint körül ingadoztak az euróval szemben és ebben ma reggelig nincs is változás. A piac figyelme most elsősorban az arra irányul, hogy az Európai Központi Bank Pozsonyban döntést hozó Kormányzótanácsa vág-e az irányadó kamaton, és milyen egyéb üzeneteket fogalmaz meg például a további kamatpálya, illetve a periféria országok számára nagy problémát jelentő kkv-hitelezés témájában.

Az euró tegnap bő kéthavi csúcsra ért 1,3245 körül a dollárral szemben, majd az esti Fed-kamatdöntés előtt és után is gyengült, ma reggel pedig már 1,3160 körül jár a kereskedés. A piac jórészt felkészült arra, hogy ma az EKB kamatot vág (25 bázisponttal 0,50%-ra), így leginkább a jegybank felőli, a további monetáris politikát illető utalásokra koncentrál és azok határozhatják meg az árfolyam irányát.

A forint a tegnapi munkaszüneti napon a 298,5-299,5 közötti szűk tartományban hullámzott, ma reggel 299 körül jár a kereskedés a bankközi piacon. A nemzetközi részvénypiaci hangulat (részben a gyengébb amerikai makroadatok miatt) tegnap óta határozottan romlott, ez azonban egyelőre a forintot érdemben nem befolyásolta.

Címkék:
árfolyamrögzítés, árfolyam,