Pénzcentrum • 2025. január 16. 17:15
A vörös hús fogyasztásának csökkentése pozitív hatással lehet az egészségre és a környezetre egyaránt. Egy új tanulmány szerint a feldolgozott vörös húsok rendszeres fogyasztása növelheti a demencia kialakulásának kockázatát, és felgyorsíthatja az agy öregedését. A kutatók azt javasolják, hogy a vörös húst érdemes növényi alapú fehérjeforrásokkal helyettesíteni az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében - írja a CNN.
A Neurológia című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál, akik naponta negyed adag vagy annál több feldolgozott vörös húst - például szalonnát, bolognai húst és hot dogot - fogyasztottak, 13%-kal nagyobb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik naponta kevesebb mint egy tized adagot ettek. A kutatók azt is megállapították, hogy egy extra napi adag feldolgozott vörös hús átlagosan az agy öregedésének 1,6 évvel való felgyorsulásával járt együtt.
Dr. Daniel Wang, a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta: "A nagy, hosszú távú kohorszvizsgálatok elengedhetetlenek az olyan állapotok vizsgálatához, mint a demencia, amely évtizedek alatt alakulhat ki."
A kutatók több mint 133 ezer, átlagosan 49 éves ember adatait elemezték a Nurses' Health Study és a Health Professionals Follow-Up Study tanulmányokból. Az adatok hosszú időn keresztül felmért részletes egészségügyi információkat tartalmaztak, beleértve a résztvevők étrendjét is. A vizsgálat több mint 11 000 résztvevőjénél diagnosztizáltak demenciát egy 43 éves időszakon belül.
Dr. Mingyang Song, a Harvard T.H. Chan School klinikai epidemiológia és táplálkozástudományi docense, aki nem vett részt az új kutatásban, kiemelte:
Különösen a feldolgozott vörös húsok mutatják a legerősebb összefüggést a magas só-, heme-vas- és a feldolgozáshoz használt káros adalékanyagok miatt.
A vörös húsok nagy mennyiségű telített zsírt tartalmaznak, és olyan szerves vegyületet termelnek, amely a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódik. Ezek együttesen károsíthatják az idegrendszert, ami ronthatja a kognitív funkciókat. A feldolgozott vörös húsokban magasabb az olyan anyagok, mint a nitritek, az N-nitrozo vegyületek és a nátrium szintje is, amelyek további kockázatot jelentenek a kognitív hanyatlás szempontjából.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A tanulmány szerint a vörös hús növényi alapú fehérjeforrásokkal, például diófélékkel és hüvelyesekkel való helyettesítése 19%-kal alacsonyabb demenciakockázattal és 1,37 évvel kevesebb kognitív öregedéssel járt együtt. Az Amerikai Rákkutató Intézet azt ajánlja, hogy a vörös hús fogyasztását korlátozzuk heti három adagra, és kevés vagy egyáltalán ne fogyasszunk feldolgozott vörös húst.
Dr. Wang hangsúlyozta:
Reméljük, hogy eredményeink arra ösztönöznek, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk az étrend és az agy egészsége közötti kapcsolatra.
A szakértők szerint az egészségesebb táplálkozás érdekében érdemes megfontolni a mediterrán étrend követését, amely a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, olívaolaj, diófélék és magvak fogyasztására összpontosít, miközben a társadalmi kapcsolatokra és a fizikai aktivitásra is figyelnek.