Súlyos betegségeket előzhet meg ez a két filléres szuperélelmiszer: rengeteg ember életét menthetik meg

Pénzcentrum2024. április 15. 11:02

Táplálkozási szakértők szerint az egészséges és hosszú élet titka két olcsó, könnyen beszerezhető szuperélelmiszer rendszeres fogyasztásában rejlik: az alapvető tápanyagokban gazdag almában és a teljes kiőrlésű gabonafélékben, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és védelmet nyújtanak a cukorbetegség ellen.

Táplálkozási szakértők szerint két olcsó és könnyen hozzáférhető szuperélelmiszer fogyasztása hozzájárulhat a hosszabb élethez a koleszterinszint csökkentésével és a cukorbetegség megelőzésével. Az alma és a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres bevitelét ajánlják az egészségesebb életmód érdekében.

Az alma, amely alapvető ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A JAMA Internal Medicine tanulmánya szerint azok, akik naponta legalább egy almát fogyasztanak, ritkábban látogatják orvosukat - írja a Mirror. Ugyanis az alma pektint tartalmaz, amely bőségesen megtalálható a gyümölcs héjában és húsában, előnyös hatással van a koleszterinszintre, csökkentve a szívbetegségek esélyét.

A teljes kiőrlésű gabonafélék - mint például bulgur, rozs, zab, tönkölybúza és hajdina - szintén jelentős egészségügyi előnyökkel rendelkeznek. Rhiannon Lambert táplálkozási szakértő szerint ezek a rostforrások segíthetnek a jó bélrendszer és szív egészségének fenntartásában, valamint hozzájárulnak a cukorbetegség, elhízás és rákos megbetegedések megelőzéséhez. Egy, a Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy napi 50 gramm teljes kiőrlésű gabona bevitel jelentős mértékben csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A Tufts Egyetem kutatói arra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, kevésbé növekedett a derékbőségük és jobbak voltak vércukorszint- valamint vérnyomásértékeik azokhoz képest, akik kevesebbet ettek ebből az élelmiszercsoportból. Ezek az eredmények alátámasztják azt az állítást, hogy az említett élelmiszerek pozitívan befolyásolhatják az egészségünket.

Címkék:
egészség, olcsó, alma, táplálkozás, cukorbetegség, egészséges életmód, gabona, egészséges, szuperélelmiszer,