Itt a tökéletes, édes sütőtök receptje: ezt rontják el a legtöbben

HelloVidék2023. november 21. 07:56

Az őszi-téli időszak egyik legjobb vitaminforrása a sütőtök, mely különösen jól jöhet az őszi-téli időszakban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB körképe szerint a hazai sütőtökfogyasztás évek óta folyamatosan emelkedik - írja a HelloVidék. A körkép szerint hazánkban a nagydobosi fajta különösen kedvelt. Mutatjuk, az elronthatatlan receptet.

Magyarországon mintegy 1626 hektáron termesztenek sütőtököt, ami enyhe növekedést jelent az előző évihez képest. A legnagyobb terület Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében összpontosul, ahol mintegy 336 hektáron termesztenek sütőtököt, Csongrád-Csanád vármegyében 223 hektáron, Bács-Kiskun vármegyében pedig csaknem 192 hektáron foglalkoznak sütőtökkel a gazdálkodók. A termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog, ami fedezi a hazai fogyasztást. Így az import mennyisége elenyésző, az elmúlt években ezer tonna alatt volt a külföldről beérkezett sütőtök mennyisége. Az idei évre összességében nem panaszkodhatnak a termelők, az időjárás kedvezett a sütőtöknek.

A tökéletes sütőtök titka

Mint minden receptnél, fontos az alapanyag kiválasztása: megfelelő, sütésre alkalmas tököt vásároljunk. Mivel héjával együtt sütjük, alaposan tisztítsuk meg, ne kerüljön róla szennyeződés a kész ételre.

A tökéletesre sütött tök módszere a HelloVidék cikke szerint, hogy a tököt hosszában felvágjuk, a magházát egy evőkanállal kikaparjuk. Egyenlő részekre vágjuk, majd enyhén meghintjük sóval. Így lesz nagyon édes sütés után. Helyezzük tepsibe, sütőpapírra és előmelegített, 190 fokos sütőben, légkeveréses üzemmódban 1 óra 10 percet sütjük. A sütés ideje változhat aszerint, milyen vastag szeletekre vágtuk a tököt. Érdemes időnként ellenőrizni a készülő csemegét, nehogy túlsüljön.

Fogyaszthatjuk magában is, vagy felhasználhatjuk ételek készítéséhez: rizottóhoz, krémleveshez, süteményhez, krémekhez, köretekhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ünnepi sütőtök csemege

A sütőtököt keresztben bevagdossuk félcentinként, majd megsózzuk, és ízlés szerint megsütjük, a legjobb, amikor kicsit barnul. Közben elkészítjük a mártogatóst: feta sajtot, görög joghurtot, görög fűszerkeveréket és kevés olívaolajat turmixolunk. A mennyiség attól függ, mennyi sült tököt készítünk, de arányaiban 10 dkg fetához 1,5-2 dl joghurtot és 1 evőkanál olajat számíthatunk. Utána egy kevés olajon vagy vajon megpirítunk két gerezd fokhagymát, szárított vagy apróra vágott friss petrezselyemmel meghintjük, és ezt az öntetet a meleg tökre locsoljuk. Végül szárított chilipehellyel is megszórhatjuk. A mártogatósba tunkolva önálló finomságként is megállja a helyét, de az ünnepi asztalon bármely sült kiváló körete lehet - írja a lap.

Címkék:
recept, import, konyha, étel, főzés, sütés, hellovidék, tök,