Százezreket hagynak a magyar dolgozók az állam zsebében évente: kevesen tudják, ez nekik is jár

Világgazdaság2023. október 20. 08:45

Még mindig nagyon sokan és sokat hagynak az állam zsebében, bár az infláció tudatosabbá tette az embereket a megtakarítások terén. Idén év végére meghaladhatja az 1,1 milliót az egészségpénztári tagok száma, további löketet a csatlakozáshoz a munkáltatói befizetések adókedvezményének visszaállítása hozhatna - erről Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégiai tanácsadója beszélt a Világgazdaságnak. A jogosultak köréből elvileg kiesnek azok, akiknek van pénzük, de nem tudnak adókedvezményt igénybe venni, mert 25 év alattiak vagy 65 felettiek, esetleg már kihasználják a gyermekek után járó adómentességet.

Váradi Péter szerint a nyugdíjpénzárak és az egészségpénztárak fékezik egymást, a 150 ezer forintos adókedvezményt ugyanis összevontan használhatják fel a tagok, így egyre inkább szükség lenne a megemelésére. A nyugdíjpénztárak kapcsán készült kutatás szerint a potenciális, még toborozható létszám  mindössze 500 ezer fő, ami nagyon csekély szám. Tovább rontja a helyzetet, hogy a jelenlegi feltételek mellett a munkáltatói oldalon nincs igazi kedvezménye a pénztáraknak.

Az állam pont azokat nem támogatja, akiknek igazán nagy szükségük lenne arra, hogy dedikált forrásból egészségügyi vagy nyugdíjkiadásokat finanszírozzanak

- mondta el a szakértő. A meglévő tagok közül pedig sokan passzívak, melynek elsődleges oka az ismerethiány lehet: sokan nem értik és bonyolultnak tartják a pénztárhasználatot. "Az egészségpénztárak esetében szerencsére sokat változott a tagok hozzáállása az elmúlt időszakban, ehhez hozzájárult az is, hogy az innovatív fejlesztések révén egyre egyszerűbb befizetni a pénztárba, és használni a szolgáltatásokat" - mondta Váradi Péter. Azt is hozzátette: az egészségpénztárak mintegy húszezer elfogadóhellyel rendelkeznek országszerte, így nem lehet gond az egészségpénztári megtakarítás felhasználása.

Sőt, arra is van megoldás, ha valaki nem akar előre gondolkodni, nem akar takarékoskodni: a Prémium Egészségpénztárnál elérhető úgynevezett Csodakártyára például csak akkor szükséges befizetnie a tagnak, amikor el akarja költeni az összeget, így nem kell pénzt tartani a számlán. A csodakártyás befizetés pénztárnál már a bevétel több mint 25 százalékát adja - fejtette ki a szakértő. Az interjúban arra is kitértek, hogyaz inflációs hatás leginkább a fogyasztás visszaesésében látszik. A vásárlói kosarak nem nőnek az infláció ütemében, az életszínvonal romlásával ugyanis mindenki jobban odafigyel arra, mire költ a szakértő szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár korábban az volt a jellemző, hogy a gyógyszerköltések a legnagyobbak, Váradi Péter elmondta: náluk már többet költenek klasszikus egészségügyi szolgáltatásokra a tagok, mint gyógyszerre. De ez a kettő arányaiban hasonló: az előbbi 37, az utóbbi 35 százaléka a kiadásaiknak. Kiemelkedő a fogászati költség is 12-13 százalékkal - mondta el.

Címkék:
adozas, egészség, öngondoskodás, szja, megtakarítás, egészségügy, állam, infláció, egészségpénztár, adóvisszatérítés, adóvisszaigénylés, önsegélyező pénztár,