Csendes gyilkos szedi áldozatait tömegével a magyarok között: semmit sem tehetnek ellene?

Pénzcentrum2023. április 21. 13:05

Köztudott, hogy Magyarország élen jár minden olyan rangsorban, ahol a különböző rákbetegségek előfordulása, az ilyen betegségek okozta halálozások száma, illetve a rák kialakulásának kockázatát növelő tényezők alapján, mint példáu az elhízás vagy a dohányzás előfordulása, állítanak fel. Ausztrál kutatók most kifejezetten az UV-sugárzás napi szintje és a bőrrák előfordulásának összefüggéseit vizsgálták, ugyanis ezen a földrészen a legmagasabb a melanoma aránya. Majd a különböző ráktípusok és kockázati tényezők adatainak összesítéséből létrehoztak egy új mutatót, a rákbetegségi indexet. Az indexszám megmutatja, hogy az adott országban mekkora problémát jelentenek a rákbetegségek. Nem meglepő módon Magyarország ismét az elsők között van.

A betegség az emberi szervezet szerveinek szöveteit támadja, a rákos sejtek szaporodnak és roncsolják az egészséges sejteket. Sok különféle ráktípus létezik, amely bárkit fenyegethet, a betegség pedig gyakran végzetes kimenetelű. Egyes kockázati tényezők, mint a magas UV-sugárzásnak való kitettség, vagy a dohányzás, túlsúly növelhetik az ilyen betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes becslések szerint 2020-ben 100 ezer lakosra 231,43 rákos beteg jutott a világban. A Compare The Market ausztrál biztosítótársaság elemzői megvizsgálták, hogy vannak-e olyan tényezők - mint például a jellemzően magas szintű napi UV-sugárzás - amelyek egyes országokat a rák gocpontjaivá tehetnek. Elemzésükből kiderül, hogy Ausztrália, ahol a bőrrák (melanoma) előfordulása a legmagasabb a világon, a vizsgált 153 ország közül az első hatodba tartozik. Magyarország a második a listában.

Számos elemzés, rangsor létezik, amelyből kiderül, hogy Magyarország lakossága különösen ki van téve a rákbetegségeknek, akár európai, akár világviszonylatban nézzük. Most egy friss összesítés úgy vizsgálta a kérdést, hogy a különböző ráktípusok előfordulásából, halálozási arányból, és kockázati tényezőkből kialakított egy indexszámot. Ez a szám megmutatja, hogy mennyire jelent problémát az adott ország számára a rákbetegség. Az elemzők számítása alapján hazánk az egyik legnagyobb rákgócpont a világban, csak Franciaország előzi meg:

Loading...

Érdemes azt is látni, hogy egy-egy kiemelkedő érték mennyiben befolyásolhatja az országok helyezését a világranglistán. Franciaország több mutatója is magas volt, melanóma gyakoriságban 16., tüdőrákban 8., prosztatarákban 5., mellrákban 4. a világban. A 100 ezer főre jutó rák okozta halálozásokban a 36. helyen áll, tehát a rákgyógyításban jobb a helyzet, de ettől függetlenül a rákbetegségi indexe olyan magas lett, hogy az első helyre került.

Magyarországon például a halálozások száma olyan magas, hogy abban csak Mongólia előz meg minket. Melanóma előfordulásban 27., mellrákban a 26., tüdőrákban pedig az első helyen állunk. A dohányzók aránya alapján 17. helyen állunk:

Loading...

Egy friss kutatás szerint a magyar lakosság leginkább, ha az egészségükről van szó, a rákos elváltozásoktól tartanak (a válaszadók 34%-a), ezt a szív- és érrendszeri betegségek (21%), valamint a diabétesz (7%) követi a sorban. Ez nem is csoda annak tükrében, hogy Magyarországon 100 ezer lakosra 338,2 rákos megbetegedés jut. Ennél csak Ausztráliában, Új-Zélandon, Írországban, az USA-ban, Dániában, Hollandiában, Belgiumban és Kanadában rosszabb a helyzet. Viszont ezekben az országban a rák okozta halálozások sokkal ritkábbak, míg Magyarország ebben a mutatóban világszinten a második, a felsorolt országok az első 25 között sincsenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Magyar Rákellenes Liga legutóbbi közleményében rámutatott, hogy van fejlődés is: a magyar országprofil februári publikálása szerint 2011 és 2019 között a férfiaknál 11 százalékkal, a nőknél 6 százalékkal csökkent a rák okozta halálozás, míg az EU27 átlaga férfiak esetében 10 százalékos, nőknél 5 százalékos csökkenést mutat. A tüdőrák Magyarországon még mindig vezető daganatos halálok mind a férfiaknál, mind a nőknél, de "nem annyira kirívó, mint azt a nemzetközi tanulmányok mutatják". Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a nőknél a tüdőrák ugyanolyan "kiemelt figyelmet érdemel", mint az emlő- és nőgyógyászati tumorok, mert a tüdőrák esetében a nőknél rossz tendencia figyelhető meg.

Bár ezzel a tényezővel az ausztrál elemzők nem foglalkoztak, a daganatos - és sok egyéb súlyos - megbetegedés kialakulásában az elhízásnak, túlsúlynak kardinális szerepe van. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke elmondta, 2020-2022-es adatok szerint a koronavírus-járvány időszakában több lett az elhízott, túlsúlyos ember Magyarországon, különösen a fiatal felnőtt korosztályban. Bár az úgynevezett elhízási világatlasz szerint azonban Magyarország nem áll nagyon rosszul, lehetne jobb a helyzet: a 173 vizsgált országból a férfiaknál a 24., nőknél a 91. Magyarország, Európában a férfiakat tekintve a 3. helyen, a nőknél 8. Magyarország.

Ráadásul Magyarországon számos olyan betegség fordul elő, amely viszonylag ritkának számít, ezért nincs is bent a köztudatban, a kiszűrése pedig nehéz. Pedig ezek a betegségek, akárcsak a gyakoribb rákos megbetegedések is kezelhetőbbek lennének, ha időben felfedezik, és megkezdik a terápiát. Ezért lenne különösen fontos, hogy bizonyos szűrővizsgálatokat - mint a vérvétel és vizeletvizsgálat - éves szinten elvégeztessünk, bizonyos életkor felett pedig legalább 3-5-10 évente menjünk el az orvosok által mindenki számára javallott szűrésekre.

Címkék:
magyarország, rák, világ, mellrák, bőrrák, rákbeteg, rákkutatás,