Mi folyik a magyar szülészeteken? Ma már rengeteg gyermek így jön a világra

Magyar Nemzet2023. február 13. 09:15

Magyarország az újszülött-halálozások arányában az Európai Unió középmezőnyéhez tartozik az Euro-Peristat publikációja szerint, amely összesen 31 ország  – huszonhét európai uniós tagállam, valamint Svájc, Norvégia, Izland és az Egyesült Királyság – szülészeti eredményeit követi nyomon és monitorozza. A 2015–2019 közötti időszakot bemutató jelentés szerint javult a szülészeti ellátás minősége és csökkent az újszülött-halálozás hazánkba - írja a Magyar Nemzet.

"A hazai csecsemőhalálozás látványos csökkenése az újszülöttek, azon belül a koraszülöttek sikeresebb gyógyításának köszönhető" - mondta el Szabó Miklós neonatológus, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinika professzora. "A koraszülöttek túlélését növelte és szövődményeik számát jelentősen csökkentette az úgynevezett antenatális szteroid kezelés elterjesztése, valamint a non-invazív lélegeztetés és a koraszülöttek anyatejes táplálásának kiszélesítése" – fejtette ki.

A koraszülést sokáig magyar betegségnek tartottuk. Bár a korai megszületés aránya még mindig magas, de évről évre folyamatos javulás tapasztalható, egyre közelebb kerülünk Európa gazdaságilag fejlettebb országainak hasonló mutatóihoz

– hívta fel a figyelmet Sziller István szülész-nőgyógyász, az Euro-Peristat hazai képviselője és a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató-helyettese, aki szerint az újszülött- és csecsemőhalálozási mutatók javulása azt is jelenti, hogy a várandós vagy kisbabára vágyó nők tudatosabbak, fokozottan figyelnek egészségükre.

A felmérésben részt vevő országokban folyamatos csökkenés látható a császármetszések vonatkozásában, nálunk hosszú évek óta a születések közel fele sebészeti úton zajlik - írja a lap. Egy másik rangsorból pedig az derül ki – megelőzve a belgákat, horvátokat, hollandokat és lengyeleket –, hogy hazánkban a terhesség 22. vagy a 24. után élve született babák túlélési esélyei közel azonosak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
egészség, kórház, szülés, egészségügy, magyarország, gyermek, gyermekvállalás, terhesség, újszülött, magyar, magyarok, hazai, terhes, várandós, kisbaba,