Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 16-án

Pénzcentrum2020. május 16. 07:43

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.16 19:59Kijött a rendelet: ezek lesznek a szabályok hétfőtől BudapestenKijöttek a szabályok, amelyek hétfőtől érvényesek lesznek Budapesten. Sok meglepetés nincs az eddig bejelentett intézkedésekhez képest.

Több határszakaszt is megnyit Ausztria június közepétől.

Most a belföldön a legbiztonságosabb nyaralni, a balatoni szolgáltatók felkészültek, és bíznak abban, hogy a magyar vendégek hozzájárulnak a hazai turisztikai szektor megmentéséhez, és jól alakulhat az induló szezon - mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turisztikai Szövetség (BTSZ) elnöke egy szezonnyitó sajtótájékoztatón szombaton Tihanyban.

Vasárnap éjfélig tart a kijárási korlátozás a fővárosban. Hétfőtől ugyanazok az intézkedések lépnek életbe, mint május negyedikén vidéken.

Fel kell készülni egy téli második járványhullámra a WHO szerint. Ez legalább annyira súlyos helyzetet okozhat, mint az első.

Budapesten két hét késéssel érkeznek azok a szabályok, amelyeket vidéken bevezettek - jelentette be Orbán Viktor. Ezen logika mentén hétfőtől nagyjából annyira lazulhat az élet a fővárosban, mint vidéken az első enyhítésekkel. Mutatjuk, mi volt az akkori rendeletben, amit vélhetően a fővárosra is átemelnek.

Egy készülő szabályozás szerint nyilvános helyeken az arcot is el kell fedni, és kesztyűt is kell húzni Szerbiában.

A kormányfő kijelentette: a mai megbeszéléseken világossá vált, hogy a járvány erejét Budapesten is letörték.

Szélesebb körben vehetnek részt az emberek a közmunkaprogramban egy új rendelet szerint. Amíg a koronavírus miatti veszélyhelyzet fennáll, addig a közfoglalkoztatási programban azok is részt vehetnek, akik képesek önállóan elhelyezkedni a munkaerőpiacon és a szakképzettséggel rendelkezőkre vonatkozó korlátozások is megszűnnek.

Budapest is felkészült a fokozatos újranyitásra Merkely Béla szerint. A SOTE rektora arról is beszélt, ősszel érkezhet egy második járványhullám.

A Budapest Főváros Kormányhivatala a Kamaraerdei úti idősotthonban tett ellenőrzései során megállapította, hogy az idősek védelme érdekében ebben az intézményben is további járványügyi intézkedésekre van szükség.

A hitellel rendelkezők 17 százaléka már élt is a hitelmoratóriummal, 20 százalékuk pedig biztos benne, hogy kihasználja a lehetőséget - derül ki a K&H legfrissebb kutatásából, amely a márciusban életbe lépett adósságvédelmi intézkedés hatását vizsgálta. A hiteladósok 27 százaléka továbbra is fizeti a törlesztéseket. A hitelmoratórium megítélését nagyban meghatározza, hogy a hitelesek mennyire érzik veszélyben az állásukat a koronaválságban. Az állásukat ingatagnak tartók háromnegyede élne a moratórium adta lehetőséggel, ezzel szemben akik biztosnak érzik a munkahelyüket, azoknak a kétharmada inkább folytatja a törlesztést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Stabil a járványgörbe Magyarországon, és több kezelést is hatékonyan alkalmaznak a fertőzötteknél. Szlávik János az operatív törzs tájékoztatójéán elmondta, hogy több beteg is hamarosan gyógyultan távozhat a plazmaterápia után.

Antitestekkel kísérletezik a Sorrento Therapeutics a koronavírus ellen és a cég közlése szerint biztatóak a preklinikai tesztek eredményei.

Orvostudományi vezetőkkel folytatott konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban a koronavírus-helyzettel kapcsolatos soron következő intézkedésekről.

Olaszország június 3-ától megnyitja határait az Európai Unió, illetve a Schengen-övezet állampolgárai előtt a római kormány szombat hajnali határozata értelmében, a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának újabb állomásaként.

A pénteki Magyar Közlönyben a kormány kihirdette a védelmi intézkedések következő üteméről szóló rendeletét, melyben a kijárási korlátozások lazításának következő fázisa szerepel. Az intézkedéscsomag Pest megyére is kiterjed, Budapestre viszont nem.

Hétvégén sem akarsz lemaradni a fontos hírekről? Nem tudod, kinti vagy benti programot érdemes-e tervezni? Intéznéd a nagybevásárlást, de fogalmad sincs, melyik boltban akciós a tojás? A Pénzcentrum összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a hétvégére! 2020. május 16., szombat.

A koronavírus egyelőre az életünk része, és ha a járvány lecseng, valószínűleg akkor sem lesz minden ugyanolyan, mint korábban volt. Feltételzhető, hogy megváltoznak például az utazási szokások, az utazni vágyók számára az elsődleges szempont a biztonság lesz. Van rá esély, hogy a helyzet nagy nyertese a lakóautópiac lesz. A bérléssel és gyárással foglalkozó cégek legalábbis így gondolják. A Pénzcentrum utánajárt, milyen anyagi vonzatai vannak, ha valaki ezt az utazási formát választaná, és van-e még esély idén nyárra bérelni járművet.

3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 448 főre emelkedett az elhunytak száma, 1371-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

 

Címkék:
biztosítás, olaszország, penzcentrum, koronavírus, schengen, koronavírus-járvány, kijárási korlátozás, percről percre, percről-percre, orbán viktor sajtótájékoztató,