Kormányinfót tart Gulyás Gergely: nincs lezárás Budapesten, lehet menni vidékre

Pénzcentrum2020. május 7. 11:13

Fontos pontosító kijelentést tett a csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ami a kijárási korlátozás alatt lévő fővárosiakat és Pest megyeieket érinti. Jelezte azt is, hogy a jelenlegi feltételezéseknél akár még nagyobb recessziót is bevállal a kormány az életek megvédése érdekében.

A debreceni BMW-gyár

Tisztán még nem látunk a BMW bejelentésével kapcsolatban. Az biztos, hogy Szijjártó Péter jövő héten egyeztet a cég vezetésével - felelte egy újabb kérdésre a miniszter.

Megerősítette a cég, hogy ezt a beruházást meg fogják valósítani, a csúszás ideje lehet néhány hónap, legfeljebb egy év - húzta alá.

Eredetileg 2023-ban kezdene el gyártani legkorábban a gyár, akkor ez legfeljebb a 2023-2024-es gazdasági növekedésre lehet minimális hatással - jelezte.

Tesztek

Lehet, hogy a kritikák megalapozottak voltak - ismerte el Gulyás Gergely, hogy korábban kevés tesztet végeztek. Ezek a kritikák ma már egyáltalán nem igazak - húzta alá. Hiszen sokkal több tesztet végez már Magyarország, tegnap csak 6000-et.

Paksi beruházás

Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel is egyeztettek a paksi beruházás költségvetési keretének egy részének elvonása miatt, amikor az idei költségvetést újratervezték a koronavírus-járvány miatt.

Ez az elvonás a beruházás véghezvitelében semmilyen leállást vagy halasztást nem jelent

- nyugtatott meg mindenkit Gulyás Gergely.

Adókedvezmények

A kormány már két körben is döntött arról, hogy mely szektorok vehetik igénybe az adómentességeket, kedvezményeket. Egyelőre további döntés nincs napirenden - jelezte Gulyás Gergely. Ezek az intézkedések eddig leginkább azokra vonatkoztak, akiket leginkább sújtott a koronavírus- válság - mondta.

Pillanatnyilag nincs a bővítésre előterjesztés - mondta.

A nyári szünidő

A kormány úgy döntött, hogy Novák Katalin államtitkár tegyen javaslatot arra, hogy miként alakul a nyári szünidő, milyen lehetőségeik lesznek a szülőknek, lesznek-e táborok - reagált egy kérdésre Szentkirályi Alexandra.

Veszélyhelyzet

Milyen járványügyi adatok mellett vonják vissza a veszélyhelyzetet? - hangzott a kérdés Gulyás Gergelyhez. Amíg rendkívüli eszközökre szükség van, addig a veszélyhelyzetet fent kell tartani. A rendkívüli jogrend alapvető jogi korlátozásokat is megenged a kormány számára - indokolta a veszélyhelyzet fenntartását a miniszter.

Rendkívüli jogrend nélkül a kormánynak nem lenne joga kijárási korlátozást elrendelni 

- mondta. Egy nappal sem szeretnénk tovább fenntartani, mint ameddig indokolt - reagált a miniszter, azonban a kérdés lényegére nem válaszolt, így nem tudtuk meg az adatokra vonatkozó küszöbértéket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Turizmus idehaza

Legkésőbb júniusban, de vidéken akár már korábban beindulhat a turizmusban az élet - fogalmazott a kormányszóvivő.

Azt is jelezte: a jelenlegi kijárási korlátozásról szóló szabályok május 18-ig vannak érvényben.

Tippjáték

Össznépi tippjáték zajlik - reagált arra, hogy egymástól nagy mértékben eltérnek a magyar GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések.

Bérleti jogviszony

A bérleti jogviszony az év végégi meghosszabbodik, ha az állam vagy az önkormányzat a bérbeadó, akkor a bérbeadó részéről a jogviszony nem mondható fel - sorolta. Így nem maradhat senki lakhatás nélkül - mondta.

46 ezer bértámogatott

A bértámogatást eddig 46 ezer munkavállaló után igényelték - jelezte a hazai Kurzarbeit-számok kapcsán a tárcavezető.

Kimondták: a fővárosiak is mehetnek vidékre!

Gulyás Gergely kiemelte: az önkormányzatokkal való együttműködés is biztosított, melyek alapján meglepve olvasták Karácsony Gergely szerdai levelét.

Úgy vélekedett a miniszter, hogy a jelek szerint Karácsony Gergely véleménye megváltozott, és már újranyitná Budapestet is. Ha megkeres a főpolgármester, nyitottak vagyunk a kijárási korlátozások áttekintésére - mondta.

Világos álláspont a kormány részéről: a korábbi kijárási korlátozásokról szóló rendeletben meghatároztuk a feltételeket - foyltatta. Ha valaki az ingatlanát el akarja hagyni, elhagyhatja a felsorolt indokok mentén - mondta.

A fővárosiak és a Pest megyeiek is meglátogathatják a vidéki ingatlanjukat. Nincs lezárás Budapest és Pest megyére vonatkozóan, nincs megkülönböztetés a vidékiek és a fővárosiak között ebben a tekintetben

- emelte ki.

Címkék:
pénzcentrum.hu, paks, koronavírus, kormányinfo, gulyás gergely, paksi atomerőmű, szentkirályi alexandra,