Életre szóló adósság is lehet a sítúrából

Pénzcentrum2012. december 15. 17:00

Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy az év végi ünnepeket külföldön töltik. Akár síelésre, akár egzotikus nyaralásra készülnek a kiutazók, kiemelten fontos, hogy a repülőjegy lefoglalása, illetve a szállás kiválasztása mellett kellő gondot fordítsanak a megfelelő utasbiztosítás megkötésére is - hívja fel rá a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Kétszázezer forintos ambuláns ellátás, több milliós kórházi számla, millió forintos helikopteres mentés vagy akár milliós nagyságrendű összegbe kerülő hazaszállítás - utasbiztosítás nélkül ilyen költségek terhelhetik egy-egy rosszul sikerült síelés vagy egzotikus nyaralás résztvevőjét. Bár ezek a kockázatok ma már sokak számára ismertek, ennek ellenére a kiutazók közül sokan mégsem kötnek utasbiztosítást.

"Az évnek ebben az időszakában sokan kelnek útra sportolni. A tapasztalatok szerint tévedés azt gondolni, hogy egy 300-400 kilométernyire fekvő alsó-ausztriai síparadicsomból sérülés esetén is minden körülmények között haza lehet jutni - figyelmeztet Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke. - Gyakoriak ugyanis az olyan sérülések, amelyek lehetetlenné teszik a személygépkocsival történő hazaszállítást, illetve a síbalesetek többségénél hegyi mentők közreműködésére vagy helikopteres mentésre is szükség van. Egy helikopteres mentés 2 ezer-3 ezer euróba is belekerülhet, amit - ha nincs érvényes biztosításunk - nekünk magunknak kell kifizetnünk."

Egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor a sípályán balesetet okozón a vétlen károsult érvényesíti az okozott kárt. Ez lehet a munkából történő kiesés miatti vagy akár maradandó egészségkárosodás miatti kártérítés. Ezért kiemelten fontos, hogy utasbiztosításunk feltétlenül tartalmazzon felelősségbiztosítást is, hiszen károkozóként e fedezet nélkül több milliós kártérítésre is kötelezhetik a károkozót.

A hideg hónapokban a másik kedvelt úti cél az egzotikus nyaralás Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, a Dominikai Köztársaságban vagy Dél-Amerikában. A távoli, egzotikus nyaralást választóknak elsősorban arra kell odafigyelniük, hogy ezekben az országokban az európai vendéget az európai színvonalú, jól felszerelt kórházakban látják el, aminek tetemes költségét - ha nincs biztosításunk - saját magunknak kell állnunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Távoli célpont esetén a hazaszállítás költséglimitjére is érdemes odafigyelni - magyarázza Horváth Péter. - Ha ugyanis például Thaiföldről kell egy begipszelt lábú betegnek hazautaznia, az utat vagy három további ülés lefoglalásával, vagy business osztályon kell megtennie. Thaiföldről a jegy ára business osztályon legalább 650 ezer forintnál kezdődik."

A tudatosság láthatóan javul, mivel egyre többen rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EEK), ami azonban - az Európai Unión belül - az utasbiztosításhoz képest csak korlátozott fedezetet képes nyújtani. Betegség vagy baleseti ellátás esetén önrészt kell fizetnünk és a hazaszállítás költségének megtérítésére sem számíthatunk. S nem utolsósorban nem áll rendelkezésünkre a baj esetén különösen fontos, éjjel-nappal hívható, magyar nyelvű asszisztencia szolgáltatás sem.

Címkék: