Harapófogóval járnak vásárolni a magyar nagyvárosban

Pénzcentrum2012. október 16. 11:23

Újabb bűnözői trend kezd kibontakozni Magyarországon: egyre több helyen lopják a kilincseket a kapukról, ajtókról.

Nemrég például Pécsről érkeztek hírek arról, hogy lopják a kilincseket több városrészben is. A tolvajok valószínűleg azért gyűjtik az ajtónyitókat, mert fémből vannak; a kevésbé mutatós, olcsóbb darabokhoz nem nyúlnak - írja a helyi bama.hu hírportál.

Az is előfordult már, hogy egy-egy társasház mindkét kapuját megfosztották a kilincsektől, pár nap alatt kétszer is. Az egyik család elmondása alapján a ház mindkét bejárati ajtajáról elvitték a kilincseket, ráadásul belülről - a külső részt, ahol csak gomb van, meghagyták. Az ott élők szerint nem is maga a kár bosszantó, hanem az, hogy nem tudnak kimenni az ajtón. Sokuknak ugyanis nincs kapukulcsuk, így jobb híján fogóval a zsebükben járnak dolgozni, bevásárolni.

Az egyik lakó, aki megelégelte a dolgot, egy halom rozoga kilincset tett egy szatyorba, és kitette a lépcsőházba "Ezt vidd el!" felirattal.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Kertvárosi Rendőrőrs körzeti megbízottja hétfőn délután elfogott egy pécsi férfit, aki a kilincslopásokkal gyanúsítható.

Fokozottan ellenőrzik a fémkereskedőket

Mint arról néhány napja beszámoltunk, átfogó ellenőrzést kezd az illegális fémkereskedelem megfékezésére októbertől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Suller György Attila őrnagy közleményében azt írta: a közép-magyarországi régióban fokozott közúti- és helyszíni ellenőrzésekre lehet számítaniuk még a törvényesen működő fémkereskedőknek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kifejtette: az utóbbi időben megnövekedett fémlopások egyebek mellett a nagyobb közszolgáltatóknak - a MÁV-nak, a BKV-nak, az elektromos műveknek - okoznak jelentős károkat, ezért indítanak ellenőrzést az illegális fémkereskedelem megfékezésére, felderítésére és megelőzésére. A NAV pénzügyőrei tavaly országszerte több mint ezer tonna fémet foglaltak le, és hatvankilenc illegális fémtelepet számoltak fel.

Az utóbbi időben minden napra átlagosan 24 fémlopás jutott, a bűncselekmények csak tavaly 1,8 milliárd forintos kárt okozhattak; a hatóság az első hét hónapban 20 milliárdos büntetést szabott ki a szabályszegésen ért cégekre. lapinformációk szerint az anomáliák felszámolására, a kiskapuk bezárására a szaktárca előtt több javaslat is fekszik.

Címkék:
bkv hírek,